Robežsardzes priekšnieks atzīst, ka ir daudz pārkāpumu, kas saistīti ar robežsargu bezdarbību

Robežsardzē diemžēl ir daudz pārkāpumu, tomēr tie pārsvarā saistīti ar robežsargu bezdarbību, nevis kukuļu pieņemšanu, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

"Es teiktu, ka [šādu pārkāpumu] ir daudz, kaut gan skaitliski pagājušajā gadā ierosināti procesi pret deviņiem robežsargiem, aizpagājušajā gadā - septiņiem, bet šogad - trīs. Man tas ir daudz, jo jebkurš tāds gadījums, protams, nozīmē, ka nav līdz galam izstrādāta un nodrošināta kontroles sistēmas darbība. Kaut gan, protams, jāpieņem arī tas, ka kaut kāds procents no darbiniekiem, kuru ir vairāk nekā 2000 - visus izkontrolēt un blakus nostāvēt nevarēsi," sacīja Garbars.

Galvenokārt šie amata noziegumi tiek kvalificēti kā bezdarbība vai pienākumu nepienācīga pildīšana, piemēram, izlaista kāda krava, kura robežsargam būtu jāpamana un jāpārbauda. "Ar to domātas privātās automašīnas, kas šķērso robežu un kurās varētu būt bijuši kādi priekšmeti, kas acīmredzami bija jāatrod," paskaidroja Garbars.

Gadījumu, kad pret robežsargiem ierosināts process par kukuļa pieņemšanu vai pieprasīšanu, gan esot ļoti maz. "Nav neviena gadījuma, kas būtu saistīts ar šādām darbībām, kas vērstas uz migrācijas jautājumiem - nav konstatēts, ka robežsargs būtu iesaistījies kādās darbībās un veicinājis nelegālo imigrāciju," informēja robežsardzes priekšnieks.

Šogad arī bijuši trīs gadījumi, kad robežsargs, saņemot kukuli, aizturējis kukuļa devēju un tas saukts pie atbildības.

Latvijā

Valstij daļēji piederošais uzņēmums SIA “TET” lūdzis piedošanu 2000. gada Pasaules čempionam riteņbraukšanā Romānam Vainšteinam par komunikāciju, kāda radusies, risinot problēmu par vīrieša īpašumā ieraktu telekomunikāciju kabeli, no kura uzņēmums licis atbrīvoties paša spēkiem, turklāt, par saviem līdzekļiem, vēsta TV24 raidījums “STOPkadri ar Armandu Puči”.

Svarīgākais