Šogad Latvijā trīskārt pieaudzis patvēruma meklētāju skaits

Šogad ievērojami pieaug nelegālās robežšķērsošanas gadījumu skaits, pārsvarā cilvēki mēģina ieceļot Latvijā ar viltotiem dokumentiem; tāpat ievērojami pieaudzis arī patvēruma meklētāju skaits.

Par to ceturtdien LNT raidījumā “900 sekundes” informēja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks Normunds Garbars.

“Šobrīd tie ir jau vairāk nekā 30 Kongo pilsoņi – pēdējā periodā gandrīz ik dienu kāds no viņiem mēģina naktī ieceļot ar viltotiem dokumentiem, izmantojot dzelzceļa transportu," viņš pastāstīja.

Robežpārkāpēju galamērķis pārsvarā ir citas Eiropas valstis, galvenokārt Skandināvija, un Latvija joprojām ir tikai tranzītvalsts.

Vēl kāda tendence – pēdējā laikā praktiski visi robežpārkāpēji, kas tiek pieķerti ar viltotiem dokumentiem, uzreiz ir gatavi pieprasīt patvērumu.

“Tas nozīmē, ka lielākoties visi šie cilvēki, kas tiek atklāti uz robežas un mēģina to šķērsot nelegāli, paliek šeit uz patvēruma procedūras izskatīšanas laiku,” sacīja Garbars.

Lielākā problēma pašlaik esot ārkārtīgi liels patvēruma meklētāju skaita pieplūdums no Gruzijas, kas sākās jau pēc 2008.gada Gruzijas – Krievijas konflikta, un septiņos mēnešos kopumā saņemti jau vairāk nekā 170 patvēruma pieteikumu.

“Tas ir trīsreiz vairāk nekā vidēji iepriekšējos gados,” sacīja VRS priekšnieks.