Līdz 2018. gadam nepilsoņu skaitu cer samazināt uz pusi

Latvijā laika posmā līdz 2018.gadam nepilsoņu skaitu cer samazināt par apmēram pusi no pašreizējā nepilsoņu skaita, paredzot paplašināt latviešu valodas apguves iespējas un īstenojot vēl citus pasākumus.

Tā trešdien, iepazīstinot ar nacionālās identitātes un sabiedrības integrācijas pamatnostādnēm laika posmam no 2012. līdz 2018.gadam un iecerētajiem pasākumiem pilsoniskās līdzdalības, izglītības, valodas apmācības, latviskās kultūrtelpas, vēstures izpratnes jautājumos, kā arī ārzemēs dzīvojošo latviešu identitātes un piederības politikā, pavēstīja kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība").

"Nepilsoņiem ir jāpiešķir papildu tiesības mācīties latviešu valodu. Pašlaik latviešu valodas kursi netiek piedāvāti pietiekamā apmērā," teica ministre un norādīja, ka naturalizācijas noteikumi Latvijā ir salīdzinoši vienkāršāki nekā citās valstīs.

Pašlaik Latvijā ir apmēram 320 tūkstoši nepilsoņu. Salīdzinot ar 90.gadu sākumu, nepilsoņu skaits ir sarucis apmēram uz pusi ‒ 20 gadu laikā tas samazinājies par apmēram 320‒350 tūkstošiem nepilsoņu, tāpēc var prognozēt, ka līdz 2018.gadam to skaits varētu sarukt par apmēram pusi šā skaita.

Nule sagatavoto pamatnostādņu projektu skatīšanai valdībā paredzēts iesniegt oktobra otrajā pusē pēc sabiedriskās apspriešanas un izvērtēšanas ministrijās.

Sabiedriskās apspriedes pasākumi par pamatnostādņu projektu plānoti 11.augustā Liepājā, 18.augustā ‒ Madonā, 19.augustā ‒ Rīgā, 25.augustā ‒ Daugavpilī un 26.augustā ‒ Bauskā.

Svarīgākais