Eksperti iesaka ogotājiem Vidzemes mežos uzmanīties no lāčiem

Ar lielu interesi speciālisti pēta Gulbenes novada mednieka Aināra Garā 3.augustā nofilmēto materiālu. Tajā redzams kā meža klajumā Līgo pagasta, kur mednieks regulāri piebaro mežacūkas, atnākusi mieloties lāču mamma ar diviem mazajiem lācēniem.

Mednieks šo unikālo skatu nofilmējis no apmēram 30 metru attāluma. Tas noticis aptuveni pulksten 22.00, tāpēc filmētais materiāls ir patumšs, tomēr tajā var labi saskatīt visus trīs ķepaiņus. Redzams arī, kā mamma ceļas pakaļkājās un osta gaisu, jo viņai jābūt modrībā, sargājot savus bērnus.

Valsts meža dienesta medību daļas vadītājs Jānis Ozoliņš Neatkarīgajai saka, ka gadījums ir interesants no tāda viedokļa, ka, iespējams, lācēni dzimuši brīvā dabā Latvijā. Cerību pilns viņš noskatījās videomateriālu. Taču pēc tam atzina, ka, vinaprāt, mazie ķepaiņi ir aptuveni pusotru gadu veci. Tas samazina varbūtību, ka viņi patiesi ir dzimuši Latvijā.

"Ja tie būtu šā gada lācēni, tad būtu pilnīgi skaidrs, ka viņi dzimuši Latvijā. Vai mums Latvijā izveidosies sava lāču populācija, tas ir atkarīgs no tā, vai viņi sāks dzimt tepat, Latvijā,” uzskata J.Ozoliņš.

Viņš arī iesaka Līgo pagasta mežos turpmāk ogot uzmanīgi. jo lācene, sastopot cilvēkus, noteikti metīsies aizstāvēt savus bērnus.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais