Paredzēts izstrādāt NBS attīstības plānu 12 gadiem

Aizsardzības ministrija (AM) paredzējusi līdz šā gada beigām izstrādāt Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu, kas būs pamats aizsardzības nozares attīstībai 12 gadu perspektīvā.

AM preses pārstāve Sandra Brāle aģentūrai BNS pastāstīja, ka plāns tiek izstrādāts vairākos posmos. Pašlaik norisinās darbs pie izmaksu apzināšanas un prioritāšu noteikšanas un jau ir veikta operacionālo vajadzību analīze.

Kamēr nav pabeigta analīze par resursu nepieciešamību un to pieejamību, AM nevar sniegt informāciju par plāna saturu, turklāt attīstības plāna pamatojuma un analīzes dokumenti ir ierobežotas pieejamības vai klasificēta informācija.

"Izmaksu apzināšana un noteikšana ir viens no plāna sagatavošanas posmiem, jo plāns sniegs uz pieejamajiem resursiem balstītu attīstības redzējumu – detalizētāku četriem gadiem, un plašāku prognozi vēl astoņiem gadiem," paskaidroja Brāle.

"Izmantojam visas iespējas konsultēties gan individuāli ar atsevišķām valstīm, gan ar NATO speciālistiem. Notiek konsultācijas arī starp Baltijas valstīm. NBS attīstības plāns ir Latvijas nacionāla līmeņa dokuments, kurā jāplāno NBS attīstība – tāda, kādu Latvija var atļauties un kāda mums ir nepieciešama," piebilda AM pārstāve.

Kad plānu izstrādās, tas būs jāapstiprina Ministru kabinetam. Paredzēts, ka plānam jābūt izstrādātam līdz 31.decembrim.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)