Esošo Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvju pilnvaras pagarinās

Esošo Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvju pilnvaras tomēr pagarinās, bet jauno padomes sastāvu, visticamāk, ievēlēs tikai nākamgad.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene ("Vienotība") aģentūrai BNS pastāstīja, ka panākta vienošanās, ka Saeimas Juridiskais birojs sagatavos grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, lai pagarinātu esošā NEPLP sastāva pilnvaras.

Šāds lēmums pieņemts, jo, pēc Circenes vārdiem, Valsts prezidents Andris Bērziņš "neļaus atlaistajai Saeimai vēlēt amatpersonas". "Ja tāda ir nostāja, tad man ir jākārto visas formalitātes, lai pagarinātu esošā sastāva pilnvaras," atzina Circene.

Tiklīdz grozījumi būs izstrādāti, tiks sasaukta komisijas sēde, kurā lems par laiku, līdz kuram pagarināt NEPLP pārstāvju pilnvaras. Circene gan pieļāva, ka diez vai ātrāk par jauno gadu notiks NEPLP vēlēšanas, jo jaunais parlaments sanāks oktobra vidū, pēc tam pāris nedēļu vajadzēs, lai izveidotu komisijas.

"Vēlēšanas būs vai nu pirms Ziemassvētkiem, vai pēc Jaunā gada. Ticamāk, jaunajā gadā," teica Circene.

Likums paredz, ka jauna NEPLP jāievēlē līdz oktobra sākumam. Saskaņā ar jauno likumu NEPLP locekļus vairs nevirza partijas, bet gan Saeimas cilvēktiesību komisija, konsultējoties ar nevalstiskajām organizācijām. Vienlaikus likums neliedz kandidātus nosaukt komisijas deputātiem vai frakcijām.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka koalīcijas partijām "Vienotībai" un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ir pretēja nostāja, vai NEPLP locekļus vajadzētu vēlēt atlaistajai vai jaunajai Saeimai.

Savukārt opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un "Par labu Latviju", līdzīgi kā ZZS, uzskata, ka būtu jāpagarina esošā padomes sastāva pilnvaras par trim mēnešiem.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz, ka NEPLP sastāvā ir pieci cilvēki, kurus uz pieciem gadiem ievēlē Saeima. Kandidātus izvirza Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, konsultējoties ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

No esošā NEPLP sastāva divas padomes locekles – Dzintra Geka un Ingrīda Brigita Stroda – vairs nevar izvirzīt, jo viņas jau nostrādājušas divus termiņus. NEPLP priekšsēdētāju Ābramu Kleckinu, viņa vietnieci Daci Bucenieci un padomes locekli Sergeju Kārīti var vēlreiz izvirzīt.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais