Uz valdību virza jauna sabiedriskā medija izveidi nākotnē ar vienotu vadību un infrastruktūru

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) kopā ar ekspertiem, tostarp Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas vadītājiem, atzinusi, ka Latvijā jāveido jauns sabiedriskais medijs ar vienotu vadību un vienotu infrastruktūru.

NEPLP sēdē trešdien tika atbalstīta koncepcija "Par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi", kas tālāk tiek virzīta izskatīšanai valdībā.

Par piemērotāko atzīts tā saucamais progresīvā risinājuma variants. Tas paredz, ka tiek izveidota jauna, vienota sabiedriskā medija kapitālsabiedrība ar vienotu vadību un infrastruktūru, iespējams, sabiedriskajam medijam nosakot neatkarīgas jeb pastāvīgās iestādes statusu.

Jaunā sabiedriskā medija kanāli būtu radio, televīzija un internets. Galvenais finansēšanas avots būs valsts dotācija. Koncepcija paredz, ka sabiedriskais medijs strādā 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā, daļēji izmantojot arī neatkarīgo producentu radīto saturu.

Progresīvais risinājuma variants paredz integrēta ziņu dienesta izveidi, kurš nodrošinātu aktuālu informāciju par notiekošo Latvijā un pasaulē 24 stundas diennaktī, kas būtu papildināts ar analītisko komentētāju grupu situācijas analīzei.

Žurnālistu kopumam būs jānodrošina saturs visiem kanāliem – televīzijai, radio un internetam, veidojot sinerģijas efektu – sākotnējo informāciju nododot ātrākas informācijas kanālos, tostarp sociālajos tīklos.

Radošajiem darbiniekiem būs jābūt apmācītiem atbilstoši jaunākajām mediju vides tendencēm.

Jaunais sabiedriskais medijs paredz vēl viena kanāla izveidi – LTV Pasaule.

Progresīvais risinājuma variants paredz, ka Latvijā sabiedriskajam medijam ir trīs televīzijas programmas – LTV1, kas ir galvenais sabiedriskā medija televīzijas kanāls; LTV2, kas pieteikts kā misijas un reģionālais kanāls, kā arī LTV Pasaule – ziņu, komentāru un sporta kanāls.

Latvijas Radio savukārt būtu esošās četras programmas – LR1, LR2, LR3, LR4, kā arī Radio NABA kā jauniešu kreatīvā laboratorija, paredz projekts.

Savukārt internetā iecerēts izveidot Latvijas sabiedrisko elektronisko mediju portālu tiešsaistes audiovizuālās programmas un pakalpojumu pieejamībai, piemēram, arhīva materiālu izmantošanai. Operatīvā – 30 dienu arhīva – lietošana un ilgtermiņa arhīva lietošana (vēsturiskie materiāli) iecerēta bez maksas.

Internetā plānots arī aktīvi darboties sociālajos tīklos.

NEPLP kopā ar ekspertiem izstrādāja vēl divus variantus sabiedriskā medija attīstībai nākotnē.

Piesardzīgā risinājuma variants attiecībā uz sabiedriskā pasūtījuma izpildi paredz plašas auditorijas pieprasītu raidījumu ražošanu, daļēju ziņu raidījumu ar augsta līmeņa analītisko materiālu nodrošināšanu, kā arī daļēju ģeogrāfisko un reģionālo atšķirību ievērošanu, satura ražošanā daļēji izmantojot sabiedriska medija resursu, daļēji – neatkarīgus producentus. Satura pārraide tādā gadījumā tiktu nodrošināta ierobežotā laika periodā, izmantojot virszemes un FM apraidi, daļēji nodrošinot arī TV un radio interneta straumēšanu. Šajā variantā sabiedrisko mediju finansētu no valsts budžeta dotācijas un pašu ieņēmumiem.

Savukārt radikālā risinājuma variants paredz pilnīgu ģeogrāfisko un reģionālo atšķirību ievērošanu, plašas auditorijas pieprasītu raidījumu ražošanu, ziņu raidījumus ar augsta līmeņa analītisko materiālu nodrošināt ierobežotā apmērā. Būtiskas izmaiņas šā risinājuma ietvaros paredzētas satura veidošanas pieejā, sabiedriskā medija saturu iepērkot no neatkarīgiem producentiem, bet sabiedriskā medija resursus izmantojot tikai ziņu raidījumu sagatavošanā. Atšķirībā no divām citām alternatīvām sabiedriskā medija satura veidošanas, tiešraides, arhīva pakalpojumu nodrošināšanai tiek izmantota ārpakalpojuma sniedzēju infrastruktūra. Finansēšanas modelis paredz pakāpenisku pāreju uz licenču maksu kā galveno finansēšanas avotu, pakāpeniski atsakoties no reklāmas ieņēmumiem.

Jau trešdien koncepcija nosūtīta valdībai un Kultūras ministrijai. Ja NEPLP un ekspertu atbalstītais variants gūs atbalstu valdībā, jaunā sabiedriskā medija izveides detalizētu izpēti iecerēts sākt nākamajā gadā, bet projekta īstenošanu varētu sākt 2018.gadā.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais