Prezidents aicina Jūrmalas pašvaldību atrisināt jautājumus, kuru dēļ protestē 10 bērnu māte

Valsts prezidents Andris Bērziņš, pirmdien viesojoties Jūrmalā, aicinājis pašvaldību atrisināt jautājumus, kuru dēļ pašlaik pie Rīgas pils protestē desmit bērnu māte.

Valsts prezidenta Preses dienestā aģentūru BNS informēja, ka vizītes laikā Bērziņš apmeklēja Dzintaru koncertzāli un iepazinās ar tās attīstības un rekonstrukcijas projektu, kā arī tikās ar Jūrmalas domes priekšsēdētāju Gati Truksni.

Sākot tikšanos, Bērziņš vērsās pie Jūrmalas pašvaldības vadības ar lūgumu pēc iespējas ātrāk rast risinājumu tiem jautājumiem, kuru dēļ pie Rīgas pils pašlaik piketē Jūrmalas iedzīvotāja.

Jūrmalas domes pārstāvis Reinholds Pelše aģentūrai BNS pastāstīja, ka Truksnis Valsts prezidentam izklāstījis lietas būtību, kāpēc Jūrmalas domei jau vairākus gadus ilgst konflikts ar Jūrmalas iedzīvotāju, kura pašlaik protestē pie prezidenta pils, prasot atlaist pašvaldību. Jūrmalas mērs apliecinājis, ka šo problēmu ir sākts risināt, taču esot jāņem vērā, ka šis strīds atrisināms vienīgi tiesā, jo sievietei ir mantiska prasība pret pašvaldību.

Jūrmalas dome esot iniciējusi šo strīdu atrisināt pēc iespējas ātrāk un rosinājusi sākt tiesvedību. Pašlaik ir jāgaida, kad tiesa šo lietu sāks skatīt, paskaidroja Pelše.

Tāpat pārrunāta Ķemeru sanatorijas rekonstrukcijas norise un problēmas saistībā ar dziednīcas funkciju atjaunošanu. Prezidents un Jūrmalas pilsētas vadība bija vienisprātis, ka Ķemeru sanatorijai ir jāatdzimst kā kūrortam un ka tās unikālie dziedināšanas piedāvājumi būs pieprasīti veselības tūrisma nozarē.

Truksnis informēja prezidentu arī par Dzintaru koncertzāles plānoto rekonstrukcijas norisi, likumdošanas iniciatīvām, kas aktuālas Jūrmalai, tostarp Tūrisma likuma pieņemšanu, un nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanas problēmām, ko rada salīdzinoši augstās kadastrālās vērtības Jūrmalas pilsētā.

Prezidents atzina, ka nav vienota risinājuma visiem, bet ir jāmeklē iespējas pasargāt Jūrmalas vēsturiskos iedzīvotājus no nesamērīgiem nodokļu maksājumiem, kurus radījuši atsevišķi zemes tirgus darījumi.

Bērziņš ļoti pozitīvi novērtēja šā gada prognozes tūristu skaita pieaugumam Jūrmalā, kas pret pagājušo gadu veidos līdz pat 30%. "Tas nozīmē, ka Jūrmalā lietas virzās pareizā virzienā un šai pilsētai ir liela nākotnē," teica Valsts prezidents.

Truksnis arī esot atzinīgi novērtējis prezidenta vizīti kūrortpilsētā, norādot, ka šis ir pirmais gadījums iepriekšējo gadu laikā, ka Valsts prezidents darba vizītē ierodas Jūrmalā un Jūrmalas pašvaldībā. Savukārt Bērziņš apliecinājis, ka viņš turpinās regulārus braucienus pa Latvijas pilsētām, lai iepazītos ar to attīstības plāniem, uzklausītu pašvaldību problēmas un sadarbībā ar pašvaldību vadītājiem un Latvijas Pašvaldību savienību šos jautājumus risinātu.

"Es uzskatu, ka valsts dzīvi virza pašvaldības, kuras ir vistuvāk iedzīvotājiem un vislabāk pārzina cilvēku problēmas," uzsvēra Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka pēc Jāņiem pie Rīgas pils protesta akciju sāka Jūrmalas iedzīvotāja – desmit bērnu māte, prasot atlaist Jūrmalas pašvaldību. Lai gan pašvaldības policija lika protestētājai Vairai Leiškalnei novākt telti pie Rīgas pils, viņa atgriezās pie pils.

Daudzbērnu māte akciju sākusi, jo, viņasprāt, Jūrmalas pašvaldība ilgstoši rīkojusies prettiesiski.

Leiškalnes un Jūrmalas domes strīds saistīts ar sievietei piederošu zemesgabalu Jūrmalā, Slokas ielā 57a. Uz zemes gabala atrodas Jūrmalas domei piederoša sociālā māja, kurā dzīvo 40 ģimeņu. Taču dome nemaksājot sievietei nomas maksu par zemi, savukārt Leiškalne kopš 2003.gada atteikusies maksāt nekustamā īpašuma nodokli. Abu pušu strīds ilgst jau vairāk nekā septiņus gadus.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.