Jūrmalniekus traucē "Jaunā viļņa" viesu nevietā noliktie auto

© Ludmila Glazunova

Par spīti milzīgajam dažādu valstu tūristu pieplūdumam, Jūrmalā dzīve rit samērā mierīgi, novēroja Neatkarīgā, dodoties dežūrā kopā ar Jūrmalas Pašvaldības policijas ekipāžu. Galvenās rūpes pilsētas likumsargiem sagādā nevietā novietotas automašīnas, nevis uzdzīvotāji.

Nelegāli pārkinga speciālisti

«Cilvēki ir labojušies,» teic Jūrmalas Pašvaldības policijas inspektors Mairis Lācis. Proti, ja iepriekšējos gados vairāk bijušas problēmas tieši ar traču taisītājiem, stipri iereibušiem cilvēkiem, tad tagad situācija ir mainījusies. Iespējams, palīdz arī Jūrmalā izvietotās 16 novērošanas kameras, kas jau laikus ļauj novērst asumus un nekārtības, ja tādi draud izcelties. Bet galvenais iemesls – vairs nav nakts diskotēku, kas iepriekš bija nekārtību cēlonis.

To, kā palīdz policistu darbā novērošanas kameras, pārliecinājās arī Neatkarīgā. Dežūrdaļa saņēma izsaukumu, ka autostāvvietā Majoros pie restorāna Orients Sultāns uzdarbojas romu tautas jauneklis, kurš autovadītājiem sniedz padomus, kā un kur labāk novietot automašīnu, un tad par saviem pakalpojumiem paģēr naudu. Novērošanas kamerās tiešām tas tiek piefiksēts, un inspektori dodas uz notikuma vietu. Jauneklis sarkanās treniņbiksēs un stipri noplīsušos apavos zaļām svītrām marķēto autobusiņu pamana ātri un dodas prom, taču likumsargi ir ātrāki un pārkinga speciālistu ved uz busiņu. «Pārkinga speciālisti Jūrmalā nav nekas jauns. Vasarai sākoties, viņi uzsāk savu darbību, bet Jaunā viļņa laikā uzdarbojas īpaši aktīvi – laikam jūt, ka bez viņu palīdzības neiztikt,» pasmejas M. Lācis. Aizturētais, kurš izrādās 20 gadu vecais Kubus, jau iepriekš nonācis likumsargu redzeslokā gan par narkotiku lietošanu, gan par alkohola lietošanu, taču šādā profesijā pieķerts pirmo reizi. Tā kā nevienā likumā nav nekas tieši teikts par maksas padomu došanu spēkratu īpašniekiem, tad jaunietim tiek piemērots pants par ubagošanu. Šoreiz tikai brīdinājums par pārkāpumu, kuru Kubus sakās nevaram izlasīt, jo savā mūžā tā arī nav iemācījies lasīt, un jaunietis tiek palaists mājās.

Vietējiem jābūt izcili precīziem braucējiem

Nākamais izsaukums – sūdzības par tik blīvi novietotām automašīnām Viktorijas ielā, ka normāli cauri izbraukt nav iespējams. Protams, daļa no automašīnām novietotas tajā ielas pusē, kur stāvēt aizliegts. Turklāt tik nekaunīgi, ka no tuvīnās mājas izbraukusī sieviete ar savu apvidus auto tikai ar policistu stingru vadību, piepalīdzot regulēt viņas auto ar milimetra precizitāti, tiek cauri, lai neaizskartu nekaunīgi novietoto auto. Turpat līdzās atrodas arī kāds Lexus ar Igaunijas valsts numuru. Te nu jāteic, ka kaimiņzemes ciemiņam izdomas netrūkst – spēkrats novietots uz gājēju celiņa krūmos, to pilnībā nobloķējot gājēju kustībai. Turklāt logā igaunim Jūrmalas caurlaide, kas izsniegta tādas pašas markas automašīnai, tikai jau ar Latvijas valsts numuru.

Vēl nekaunīgāka situācija atklājas uz citas šķērsielas – iespēju izbraukt uz Jomas ielu, kas nepieciešama operatīvajam transportam un auto, kas apgādā restorānus, pilnībā nobloķējušas divas automašīnas, un vēl kādas – spīdīgi melns Hummer un balts Escalade, uz kuras ir emblēma, kas vēsta, ka auto ir tiešā saistībā ar Ukrainas Cilvēktiesību organizāciju. Taču šajā gadījumā gan ukraiņu cilvēktiesību speciālisti ierobežo speciālo transportu tiesības – ne policijas busiņam izspraukties cauri, nedz arī auto, kas tuvējam restorānam piegādā ogles. «Šajos gadījumos mēs varam izrakstīt tikai soda kvītis,» nopūšas inspektors Andris Kuģenieks. Evakuatoru izsaukt var tikai tad, ja auto ilgstoši stāv un traucē.

Vairāki desmiti plāksteru vakarā

Vakara gaitā, ko Neatkarīgā pavadīja kopā ar Pašvaldības policijas inspektoriem, ar soda kvītīm 30 latu apmērā aplīmēja vairākus desmitus automašīnu, kas bija novietotas gan zaļajā zonā, gan invalīdu stāvvietās, gan arī vietās, kas traucē gājējiem un citiem autovadītājiem. Kā novēroja Neatkarīgā, visbiežāk neatļautās vietās novietoti auto ar Latvijas un Krievijas numura zīmēm. Lai gan cerības, ka soda naudu samaksās arī ārzemnieki, ir ļoti mazas, tomēr plāksteri tiek praktiski visiem pārkāpējiem.

Tieši pārkings ir tas, kas šobrīd sagādā lielāko darbu Pašvaldības policijas darbiniekiem. Bet ierastie pasākumi, ko veic inspektori, kā dzērāju tramdīšana, suņu un pīpmaņu tvarstīšana pludmalē, velosipēdistu izgaiņāšana Jomas ielā utt., neviļus atvirzās otrajā plānā. Šajā laikā arī pietiekami daudz izsaukumu naktīs par naktsmiera traucēšanu. Īpaši naski šajā ziņā esot trīs Jomas ielas iedzīvotāji, kas, sākoties lielajiem pasākumiem, inspektorus sauc teju vai katru nakti.