KNAB par kukuļņemšanu lūdz apsūdzēt astoņas medicīnas iestāžu amatpersonas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) prokuratūrai lūdzis apsūdzēt vienu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un astoņas valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonas par kukuļņemšanu, aģentūru BNS informēja KNAB.

Lūgts apsūdzēt arī trīs komercuzņēmuma darbiniekus par kukuļdošanu.

Medicīnas iestāžu amatpersonu kukuļošana izpaudās ārzemju ceļojumu organizēšanā un apmaksāšanā uz eksotiskām valstīm.

KNAB aģentūru BNS informēja, ka korupcija bijusi saistībā ar publiskajiem iepirkumiem laikā no 2005. līdz 2009.gadam.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka 2009.gada janvārī kāda komercuzņēmuma darbinieki nodevuši 1000 latu kukuli NBS amatpersonai par darbību veikšanu kukuļdevēju interesēs, proti, saskaņojot iepirkuma tehniskās specifikācijas, lai par uzvarētāju atzītu viņu pārstāvētais uzņēmums un ar to tiktu noslēgts iekārtu piegādes līgums.

Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka komercuzņēmuma amatpersonas laikā no 2005. līdz 2009.gadam devušas mantiskus labumus arī citām valsts amatpersonām vēl astoņās valsts un pašvaldību medicīnas iestādēs – to valžu priekšsēdētājiem un locekļiem, atbildīgajām amatpersonām un iepirkumu komisiju locekļiem par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu konkrētā uzņēmuma interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem.

Astoņu amatpersonu kukuļošana izpaudās 28 ārzemju ceļojumu organizēšanā un apmaksāšanā – uz Berlīni, Kopenhāgenu, Milānu, Venēciju, Taškentu, Antalju, Maroku, Pekinu, Bali.

Kriminālprocesā konstatēts, ka valsts un pašvaldību medicīnas iestādēs noslēgti iekārtu piegādes līgumi, neievērojot publiskos iepirkumus regulējošo normatīvo aktu prasības.

Lai gan iekārtas nodrošināja pasūtītāja vajadzības tikai kopā ar attiecīgajiem reaģentiem un piederumiem, secināts, ka, plānojot iepirkumu un nosakot līguma priekšmetu, iekārtu un tai atbilstošo specifisko reaģentu un piederumu piegāde netika veikta vienotā iepirkumā, bet tika nodalīta atsevišķos iepirkumos, tādējādi sadalot līguma priekšmetu konkrētā piegādātāja interesēs.

KNAB ierosina saukt pie kriminālatbildības NBS amatpersonu par kukuļņemšanu, astoņas medicīnas iestāžu amatpersonas – par kukuļņemšanu, kas izdarīta atkārtoti, un trīs komercuzņēmuma darbiniekus – par kukuļdošanu, kas izdarīta personu grupā.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais