Valdība otrdien lems par Ķuža apstiprināšanu VP priekšnieka amatā

Valdība otrdien, 2.augustā, lems par Inta Ķuža apstiprināšanu Valsts policijas (VP) priekšnieka amatā, liecina sēdes darba kārtība.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka Ķuža kandidatūra pilnībā atbilst Valsts policijas priekšnieka amatam izvirzītajām prasībām, kas paredzētas likumā – viņam ir augstākā izglītība (sociālo zinātņu maģistra grāds tiesību zinībās), kā arī izdienas laiks Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs ir 29 gadi. Ķuzis ir piekritis ieņemt šo amatu.

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") šonedēļ negaidīti pārcēla līdzšinējo VP priekšnieku Arti Velšu Valsts policijas koledžas vadītāja amatā, pamatojot to ar neiesniegtiem priekšlikumiem policistu algu palielināšanai un izmaiņām darba organizācijā. VP priekšnieka pienākumus no otrdienas uzdots pildīt VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšniekam, VP priekšnieka vietniekam Guntaram Marķitānam.

Jau pēc pāris dienām Štokenbergs, uzklausot Ķuzi un otru kandidātu Marķitānu, paziņoja, ka VP priekšnieka amatam virzīs pašreizējo VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku Ķuzi.

Ķuža prioritātes būs apturēt policistus no dienesta pamešanas, nodrošināt stabilitāti un panākt noticēšanu sev un valstij. "Pašlaik policijā cilvēki netic sev un netic rītdienai," viņš uzsvēra.

Atturēt no dienesta pamešanas policistus, pēc Ķuža uzskata, iespējams pirmām kārtām ar motivāciju, tostarp algu sistēmu, jo cilvēkiem ir jāsaprot, ka viņi var nopelnīt, strādājot policijā. Protams, policija nav vieta, kur kļūt par bagātnieku, taču policijā labi strādājošam ir jāsaņem tāds atalgojums, lai nav jādomā, kā uzturēt ģimeni un skolot bērnus.

Algu palielināšanu nav plānots panākt ar policistu atlaišanu, bet meklēt pašreizējā policijas darbinieku nenokomplektētajā štatā.

Ja valdība Ķuzi apstiprinās amatā, pagaidām nav zināms, kurš ieņems viņa līdzšinējo amatu. Ķuzim pašlaik ir trīs vietnieki – Andrejs Grišins, Aleksandrs Bukēvičs un Kaspars Platnieks.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais