Brīvdabas muzejā koks uzgāzies Zemgales sētas šķūnim un žogam

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā šonedēļ vētras laikā koks uzgāzies Zemgales sētas šķūnim un žogam, tāpat krītošs koks sabojājis muižas pārvaldnieka ēkas jumtu.

Lai arī Zemgales sētas šķūnī glabājas daļa muzeja eksponātu, tie dabas kataklizmas dēļ nav cietuši. Abu namu jumtu bojātajām vietām tuvākajā laikā uzklās plēvi, lai samazinātu mitruma sūkšanos celtnēs, aģentūrai BNS pastāstīja Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja pārstāve Iveta Ārgale.

Tāpat šīs nedēļas negaisu dēļ muzeja teritorijā ar visām saknēm izgāzti 22 koki, daudzviet muzeja teritorijā sakrituši lūzuši zari. Postažas savākšana un sazāģēšana, kā arī bojāto jumtu apzināšana pašlaik ir muzeja saimnieciskās daļas galvenie darbi.

Ārgale norādīja, ka šosezon vairākām muzeja ēkām tiek mainīti jumti, taču muižas pārvaldnieka nams un Zemgales sētas šķūnis nav starp tiem. Muzeja šīs sezonas budžetā nav līdzekļu šo ēku jumtu nomaiņai, tāpēc šo jumtu salabošanai tiks meklēti kādi pagaidu risinājumi.

Šo postījumu dēļ muzeja pieejamība apmeklētājiem nav ierobežota.

Jau vēstīts, ka pēdējās dienās Latvijā bijušas stipras lietavas un negaiss, tāpat meteorologi brīdina par stipra lietus turpināšanos atsevišķos valsts reģionos.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais