Tiesa Ķemeru sanatorijas privatizētāju "Ominasis Latvia" atzīst par maksātspējīgu

Jūrmalas pilsētas tiesa ceturtdien Ķemeru sanatorijas privatizētāju "Ominasis Latvia" atzina par maksātspējīgu, aģentūra BNS noskaidroja tiesā.

Izskatot "Ominasis Latvia" maksātnespējas procesa lietu, tiesa nosprieda noraidīt uzņēmuma "Arhiidea" pieteikumu, kurā lūgts pasludināt uzņēmuma maksātnespēju.

"Arhiidea" pārstāvji aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka pieteikums tiesā iesniegts, pamatojoties uz nenokārtotām parādsaistībām 201,6 tūkstošu latu apmērā par izpildītiem projektēšanas darbiem.

Starp "Arhiidea" un "Ominasis Latvia" ir noslēgti līgumi par projektēšanas darbiem, interjera dizaina izstrādi un autoruzraudzības veikšanu sanatorijā "Ķemeri". Lai gan "Arhiidea" ir izpildījusi visus līgumā paredzētos darbus, kopš 2009.gada "Ominasis Latvia" ar pakalpojuma sniedzēju nav norēķinājies, informēja "Arhiidea" pārstāvji.

"Vairākus gadus esam vairākkārt aicinājuši "Ominasis Latvia" segt parādsaistības, taču arī pēc brīdinājuma par nodomu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu "Ominasis Latvia" nav norēķinājies," sacīja "Arhiidea" valdes priekšsēdētājs Ēriks Grūbe un norādīja, ka tādējādi maksātnespējas lietas ierosināšana ir loģisks iznākums.

Saskaņā ar "Arhiidea" sniegto informāciju "Ominasis Latvia" parakstījis darbu pieņemšanas–nodošanas aktus, aktu par norēķinu savstarpējo salīdzināšanu 2010.gada 1.janvārī un iekļāvis visus "Arhiidea" izrakstītos rēķinus savās PVN deklarācijās, iegūstot nodokļu priekšrocības.

""Ominasis Latvia" Privatizācijas aģentūrai ir apliecinājis, ka Ķemeru sanatorijā investējis līgumā ar valsti paredzētos 10 miljonus latu. Kā investīcijas tas ir norādījis arī "Arhiidea" veiktos darbus un sniegtos pakalpojumus. Bet samaksu par ieguldīto darbu tā arī neesam saņēmuši līdz pat šai dienai," norādīja Grūbe.

Pēc viņa teiktā, pret "Ominasis Latvia" ir sāktas četras tiesvedības par kopējo summu aptuveni 1,5 miljoni latu. Visas šīs prasības iesniegtas par to, ka uzņēmums nav norēķinājies ar saviem partneriem par paveiktajiem darbiem.

Prasību tiesā pret "Ominasis Latvia" par veiktajiem darbiem projekta "Ķemeru kūrorta viesnīcas rekonstrukcija–restaurācija" ietvaros iesniedzis ģenerāluzņēmējs "NCC Konstrukcija", kam "Ominasis Latvia" nav samaksājis 933 tūkstošus latu. Līdzīgu prasību tiesā iesniedzis uzņēmums "Feuring Projekt Management" par 131,6 tūkstošu latu piedziņu saistībā ar parādu par būvniecības procesu vadīšanu.

Prasību tiesā iesniegusi arī Privatizācijas aģentūra par līgumsoda samaksu un investīciju līguma prasību ignorēšanu. Piemēram, pret "Ominasis Latvia" sākta tiesvedība par ar valsti noslēgtā līguma nosacījumu nepildīšanu, nenodrošinot 120 jaunu darbavietu izveidi sanatorijā "Ķemeri".

Jau vēstīts, ka arī maija sākumā pēc maksātnespējīgā uzņēmuma "Voleks centrs" administratora pieteikuma tika ierosināta "Ominasis Latvia" maksātnespējas lieta. Lieta tika izbeigta, jo "Ominasis Latvia" samaksāja pamatparādu 18,1 tūkstoša latu apmērā, kā arī nokavējuma procentus 5,1 tūkstoša latu apmērā.

2004.gada aprīļa beigās sanatorijas "Ķemeri" privatizētājs "Ominasis Italia" vienojās ar pasaulē pazīstamo ekskluzīvo viesnīcu tīklu "Kempinski Hotels S.A" par sanatorijas apsaimniekošanu.

"Ominasis Latvia" iepriekš ir izpelnījies gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, gan Jūrmalas domes pārstāvju kritiku par darbu kvalitāti un tempiem.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Ominasis Latvia" pamatkapitāls ir 10,145 miljoni latu. "Ominasis Latvia" vienīgais īpašnieks ir "Santlat", kas savukārt pieder kādai privātpersonai no Saūda Arābijas.

Latvijā

Jāņu dienā valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, nepabrīdinot saimniekus, ieradies ciemos pie populārā dziedātāja un mākslinieka Igo, viņa lolotajā Mūzikas un mākslas centrā “Ceplis”.