"Latvijas Pasts": reģionālie izdevēji interesējas par preses piegādi arī sestdienās

Aptuveni puse Latvijas reģionālās preses izdevēju interesējušies par iespēju nākamgad preses piegādi lasītājiem nodrošināt arī sestdienās, norāda Latvijas pasta kompānijas "Latvijas Pasts" (LP) Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa.

Viņa pastāstīja, ka patlaban vēl noris sarunas ar ieinteresētajiem klientiem par piegādes nodrošināšanu, un atgādināja, ka piegāde sestdienās būs kā papildu pakalpojums, kur katram reģionālajam izdevējam tarifs par piegādi atšķirsies. "Tiks ņemts vērā gan attālums, gan izdevuma tirāža, gan abonementu skaits," viņa paskaidroja un minēja, ka tāpat tarifu noteikšanai LP skata tādu rādītāju kā apdzīvotās teritorijas blīvums.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) izpilddirektors Guntars Līcis aģentūrai BNS teica, ka, skatoties no izdevēju puses, LP lēmums sestdienām piemērot citu tarifu nav vērtējams pozitīvi, taču piebilda, ka vēl ir pāragri spriest, kā tas turpmāk ietekmēs reģionālo presi. "Līdz nākamajam gadam laiks ir, izdevējiem vēl ir ko domāt," viņš norādīja un pauda cerību, ka reģionālais lasītājs neatteiksies no laikrakstu abonēšanas.

Jau vēstīts, ka LP nākamgad ir gatavs nodrošināt preses piegādi sestdienās, taču par atšķirīgiem tarifiem. Vārpa iepriekš informēja, ka LP 2012.gadā pasta sūtījumus piegādās atbilstoši prasībām, ko izvirza Eiropas Savienības direktīvas un Latvijas normatīvie akti, kas nosaka obligātu universālā pasta pakalpojuma nodrošināšanu piecas darbdienas nedēļā. "Preses izdevumu piegādes tarifi 2012.gadam nemainīsies – optimizējot izdevumus, LP piegādes tarifus nodrošinās līdzšinējā līmenī," uzsvēra Vārpa un piebilda, ka tādējādi, neskatoties uz degvielas, elektroenerģijas un citu izmaksu kāpumu, LP saglabā nemainīgus tarifus jau kopš 2009.gada.

Savukārt piegāde sestdienās no LP būtu uzskatāma par atsevišķu papildu pakalpojumu, kura izmaksas līdz šim LP lielā mērā sedza no saviem iekšējiem resursiem, viņa paskaidroja.

Tāpat aģentūra BNS jau ziņoja, ka LP 2010.gada oktobrī pieņēma lēmumu no 2011.gada 1.janvāra pārtraukt korespondences piegādi sestdienās, lai tādējādi gadā ietaupītu 500–800 tūkstošus latu, par ko varētu iegādāties LP darbinieku veselības apdrošināšanu. Vēlāk gan Satiksmes ministrija ar LP vienojās presi 2011.gadā tomēr piegādāt sešas dienas nedēļā, bet piecu dienu piegādi atlikt vēl par gadu.

LP uztur vairāk nekā 600 pasta nodaļu, kompānijā nodarbināti aptuveni pieci tūkstoši darbinieku.

LP sniedz pasta un filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu, preses un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus, kā arī nodarbojas ar mazumtirdzniecību. Uzņēmums pilnībā pieder valstij.

LPIA reģistrēta 1993.gadā. Par savu galveno uzdevumu asociācija ir izvirzījusi drukāto mediju un izdevējdarbības jomas attīstību.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais