Vidzemē sieviete mirst pēc bišu dzēlieniem

Vidzemē svētdien pēc bišu dzēlieniem mirusi apmēram 57 gadus veca sieviete, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

Sieviete strādājusi ar bitēm un sviedusi medu, kad vairākas bites viņai iedzēlušas un viņai palicis slikti. Piederīgie sākuši sievieti elpināt un veikuši sirds masāžu, pēc tam izsaukuši arī ātro palīdzību, kas ieradusies 22 minūšu laikā, taču sieviete jau bija mirusi.

Mediķi uzsver ‒ ja cilvēkam pēc kukaiņa dzēliena sākas nopietna alerģiska reakcija vai arī jau no iepriekšējās pieredzes zināms, ka tāda var sākties, nekavējoties jāsauc ātrā palīdzība.

Mediķi svētdien devušies uz 17 izsaukumiem saistībā ar dažādu insektu dzēlieniem, kas izraisījuši alerģisku reakciju, tostarp divos gadījumos no bišu un lapseņu dzēlieniem cietuši mazuļi. Kurzemē bite iedzēlusi mēnesi vecai meitenītei, bet Rīgas reģionā no lapsenes koduma cietusi gadu veca meitenīte.

Pierīgā slimnīcā nogādāts 20 gadu vecs jaunietis, kuram bija iedzēlušas četras lapsenes un sācies elpas trūkums. Vēl kādu 71 gadu vecu vīrieti sadzēlušas piecas lapsenes, taču viņam alerģiskā reakcija bijusi vieglāka un palīdzība sniegta uz vietas.

Vēl pieci izsaukumi saņemti saistībā ar suņu kodumiem. Rīgā 30 gadu vecam vīrietim suns uz ielas iekodis rokā, bet 31 gadu vecai sievietei suns parkā sakodis kāju. Zemgalē kāds vīrietis alkohola reibumā pievedis 10 gadu vecu zēnu pie suņa, kurš viņam iekodis kājā. Arī Latgalē reģistrēti divi gadījumi, kad cilvēkiem pēc suņu kodumiem bijusi nepieciešama ātrā medicīniskā palīdzība.

Kurzemē slimnīcā ar muguras un krūškurvja sasitumiem nogādāts 13 gadu vecs zēns, kuru govs bija piespiedusi pie sienas. Latgalē pirkstus ar putru apdedzinājis gadu vecs bērns.

Mediķi snieguši palīdzību arī vairākiem cilvēkiem, kuri guvuši sasitumus vai lūzumus pēc kritiena no velosipēda.

Latvijā

“Tas viennozīmīgi ir valsts drošības jautājums,” pēc notikušā konkursa vērtējot atteikumu reģionālajiem medijiem piešķirt Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļus digitalizācijai, teic Latvijas preses izdevēju asociācijas (LPIA) valdes priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais par reģionālajiem medijiem Guntars Līcis. Daudziem medijiem tas nozīmēs darbības pārtraukšanu. Taču bez reģionālajiem medijiem veidosies dezinformācijas zonas, ko ar savu saturu piepildīs ienaidnieki. Un to mums ir daudz.

Svarīgākais