Beļģijā nobalsojuši 267 cilvēki, 231 atbalstījis 10.Saeimas atlaišanu

Beļģijā referendumā par 10.Saeimas atlaišanu nobalsojuši 267 Latvijas iedzīvotāji, 231 no viņiem atbalstījis rosinājumu atlaist pašreizējo Saeimu, aģentūru BNS informēja Beļģijas vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Uldis Mikuts.

Salīdzinot ar 10.Saeimas vēlēšanām, kurās Beļģijā balsoja 578 vēlētāji, aktivitāte bijusi vairāk nekā uz pusi mazāka.

"To var izskaidrot gan ar vasaras atvaļinājumu periodu Eiropas Savienības institūcijās strādājošajiem, gan ar lietaino un vēso laiku, kas, iespējams, atbaidīja kādu potenciālo balsotgribētāju," norādīja Mikuts.

Referendumā par 10.Saeimas atlaišanu Beļģijas vēlēšanu iecirknī par derīgām atzītas 263 balsošanas zīmes. Pārliecinošs vairākums - 231 balsotājs jeb 88% nobalsojuši par 10.Saeimas atlaišanu, savukārt 32 iedzīvotāji nobalsojuši pret.

Pašlaik balsis saskaitītas 38 no 78 ārzemēs esošajiem vēlēšanu iecirkņiem, tajos kopumā nobalsojuši 2118 cilvēki.

Jau vēstīts, ka 23.jūlijā notiek tautas nobalsošana par 10.Saeimas atlaišanu pēc iepriekšējā Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājuma.

Saskaņā ar likumu vēlēšanu dienā iecirkņi strādāja no plkst.7 līdz 20 pēc Latvijas laika, bet laika zonu atšķirības dēļ ārvalstīs iecirkņu darba laiks būtiski variē.

Pirmie darbu sāka iecirkņi Austrālijā ‒ jau pusnaktī pēc Latvijas laika balsotājus gaidīja Melburnā, Brisbenā un Sidnejā, iecirknis Adelaidē sāka strādāt pusstundu vēlāk, bet Pērtā ‒ no plkst.2 pēc Latvijas laika. Nākamie durvis vēra iecirkņi Japānā, Ķīnā, Kazahstānā, Uzbekistānā, Gruzijā, Azerbaidžānā, Izraēlā un tad jau rindas kārtībā dažādās Eiropas valstīs, arī Latvijā.

Pēdējie sāka strādāt iecirkņi aiz okeāna ‒ Kanādā, ASV, Brazīlijā, Čīlē un Venecuēlā. ASV rietumkrastā Sietlā, Sanfrancisko un Losandželosā darbu iecirkņi sāka plkst.17 pēcpusdienā pēc Latvijas laika, bet durvis ciet tie vērs tikai svētdien plkst.8.

Kopumā ārvalstīs izveidoti 78 vēlēšanu iecirkņi 41 valstī, kas ir vislielākais iecirkņu skaits, kāds līdz šim izveidots ārvalstīs.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa amatpersonas Talsos ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pavešanu netiklībā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais