Arī Salacgrīvā plāno veidot Slavas aleju

Arī Salacgrīvas novadā iecerēts veidot Slavas aleju, kurā rindosies ievērojamāko pilsētas viesu plaukstu nospiedumi, sestdien vēsta Limbažu rajona laikraksts "Auseklis".

Festivāla "Positivus" laikā jau tapuši pirmie mūziķu roku nospiedumi ģipsī, vēlāk tos, iespējams, atlies bronzā.

Slavas aleja pagaidām ir tikai iecere, kas novada domes priekšsēdētājam Dagnim Straubergam esot radusies, apmeklējot "Hard Rock Cafe" Barselonā, kur izstādītas pasaulslavenu mūziķu piemiņas lietas. Straubergs ir pārliecināts, ka projekta labums būs ne tikai tas, ka katrs varēs ieraudzīt un salīdzināt plaukstas nospiedumu ar kādu pazīstamu cilvēku. Slavas aleja radīs lielāku interesi par Salacgrīvu un festivāliem, kas notiek pilsētā, rosinās aizkavēties un paskatīties apkārt, sacīja priekšsēdētājs.

Pirmos plaukstu nospiedumus topošajai Slavas alejai jau atstājis reperis Gustavo, grupas "James" solists, grupas "Hurts" solists un taustiņinstrumentālists, dīdžejs Marks Ronsons un mūzikas duets "Röyksopp". Mākslinieki esot bijuši ļoti atsaucīgi un pat piekrituši uzgaidīt, kamēr tiks sagatavots ģipša maisījums. Plānots lūgt alejai plaukstu nospiedumus atstāt arī klasiskās mūzikas festivāla un festivāla "Baltic Breeze 2011" dalībniekus.

Pašlaik izlemts, ka aleja atradīsies pie promenādes, ko būvēs no tilta līdz jahtu piestātnei. To, kā tā izskatīsies, iespējams, varēs uzzināt pēc jahtu, arhitektūras un dizaina festivāla "Baltic Breeze", kura laikā jaunajiem arhitektiem būs uzdevums radīt alejas projektus. Ja tie izrādīsies veiksmīgi un finansiāli īstenojami, tad, lemjot par finansējuma piešķiršanu promenādes izbūvei, tajā tiks iekļautas arī Slavas alejas izbūves izmaksas.

Iespējams, ka Slavas aleju varēs aplūkot jau nākamās vasaras vidū.

Vēl jālemj, pēc kādiem kritērijiem turpmāk izvēlēties slavenības alejai. Uz jautājumu par to, kāda, pēc viņa domām, būs iedzīvotāju attieksme pret šādu projektu, ņemot vērā, kādus protestus izraisījusi iecere Jūrmalā veidot festivāla "Jaunais vilnis" Slavas aleju, Salacgrīvas mērs atbildējis: "Domāju, ka Salacgrīvas iedzīvotāji nav tik stulbi. Protesti saistīti ar Saeimas vēlēšanām. Ja šogad pie mums viesotos, piemēram, grupa "Mumij Troļ", noteikti būtu lūguši viņu plaukstu nospiedumus. Nevajag jaukt kultūru ar politiku."

Jau vēstīts, ka Jūrmalā plašas diskusijas izraisījusi iecere veidot konkursam "Jaunais vilnis" veltītu laukumu, kurā izvietos zvaigznes, lai godinātu konkursa finālistus, katru gadu laukumam pievienojot jaunu zvaigzni ar finālistu vārdiem. Pret to ceturtdien Jūrmalā piketu organizēja partija "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.