Notiek tautas nobalsošana par 10.Saeimas atlaišanu

Šodien,23. jūlijā, notiek referendums par 10.Saeimas atlaišanu, kas jārīko pēc eksprezidenta Valda Zatlera ierosinājuma, aģentūrai BNS pavēstīja Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Tautas nobalsošanā vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu "Vai Jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?". Iespējamie atbilžu varianti balsošanas zīmē būs "par" vai "pret".

Atbilstoši Satversmei 10.Saeima būs atlaista, ja referendumā par to nobalsos vairāk nekā puse no tiem vēlētājiem, kuri piedalīsies tautas nobalsošanā. Šajā gadījumā būs jāizsludina jaunas Saeimas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas. Iespējamais Saeimas ārkārtas vēlēšanu datums ir 17.septembris.

Referenduma dienā balsošanas iecirkņi vēlētājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 22 pēc vietējā laika.

Latvijā darbosies 950 vēlēšanu iecirkņi, bet ārzemēs ‒ 78, kas ir līdz šim Latvijā lielākais iecirkņu skaits, kāds izvietots ārvalstīs. Vēlmi balsot pa pastu izteikuši 232 cilvēki, balsot varēs arī ieslodzījuma vietās, bet iedzīvotāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties vēlēšanu iecirknī referenduma dienā, vēl līdz 23.jūlija plkst.12 var pieteikt balsošanu savā dzīvesvietā.

Vēlētājs balsot var jebkurā iecirknī neatkarīgi no dzīvesvietas. Balsot var pilsoņi no 18 gadu vecuma.

Tautas nobalsošanā vēlētāja pasē tiks iespiests zīmogs. Balsošanas zīme jāpārloka un jāiemet balsošanas kastē.

Balsošanas zīme nebūs derīga, ja tā nebūs apzīmogota ar attiecīgā iecirkņa zīmogu, balsošanas zīmē būs atzīmētas abas atbildes vai neviena no atbildēm. Nederīga būs arī tāda zīme, kas ir saplēsta tā, ka nav iespējams noteikt vēlētāja gribu.

Tautas nobalsošanas sarīkošanā kopumā būs iesaistīti 10 tūkstoši vēlēšanu komisiju locekļu un darbinieku. Referenduma sagatavošanai izgatavoti 1,8 miljoni balsošanas zīmju, 41 tūkstotis plakātu un informatīvo lapu, 23 tūkstoši balsotāju sarakstu, 4500 pasu spiedogu, 1136 vēlēšanu kastes, 2018 aizslietņu, 5000 informatīvo brošūru un 37 tūkstoši dažādu uzlīmju un apliecību.

Referenduma norisi un balsu skaitīšanu novēros 65 pilsoņi, kā arī pieteikušies 16 starptautiskie novērotāji.

Balsošana notiks arī vēlētājiem ieslodzījuma vietās.

Jau vēstīts, ka Zatlers 28.maijā uzrunā Latvijas Televīzijā paziņoja, ka ir izdevis rīkojumu Nr.2, ierosinot 10.Saeimas atlaišanu. Līdz ar viņa lēmumu ir jārīko referendums par Saeimas atsaukšanu.

Zatlera lēmums ekspertu vidū tiek vērtēts pretrunīgi, jo viņš šo rīkojumu izdeva nedaudz vairāk kā mēnesi pirms prezidenta pilnvaru beigām. Savukārt Saeima 2.jūnijā Zatleru nepārvēlēja prezidenta amatā.

Ja referendumā Saeima tiks atlaista, parlaments strādās līdz jaunās Saeimas sanākšanai. Šajā laikā Saeima uz sēdēm pulcēsies tikai tad, kad tās sasauks prezidents Andris Bērziņš, kurš arī noteiks parlamenta darba kārtību.

Šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad notiek tautas nobalsošana par parlamenta atlaišanu.

Latvijā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piekāpsies pedagogu algu pieaugumam par 2,6%, ja būs skaidrība par tālāko algu grafika izpildi, žurnālistiem pauda arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Svarīgākais