Zemgalē krusa kaitējusi sējumiem; citur liels kaitējums nav radīts

Biedrības «Zemnieku saeima» valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aģentūrai BNS atzina, ka šīs nedēļas negaisi ir radījuši kaitējumus sējumiem.

«Neesam gan vēl apkopojuši informāciju, taču katru vakaru pēdējo dienu negaisi rada kādus zaudējumus,» pastāstīja Lazdiņš un sacīja, ka Bauskas pusē ziemas rapšu sējumi ir ļoti cietuši no krusas.

Kopā pa dažādiem Zemgales reģioniem varētu būt cietuši sējumi 300 hektāru platībā. «Krusa ir nokūlusi šos ziemas rapšus,» norādīja Lazdiņš un piebilda, ka krusas apskādētajos laukos raža, iespējams, samazinājusies pat par 80%.

Arī kooperatīvās sabiedrības «Latraps» Lauksaimniecības nodaļas vadītājas vietnieks Ģirts Ozols aģentūrai BNS apliecināja, ka pēdējā laika negaisi ir apgrūtinājuši lauksaimnieku darbu. «Cilvēki netiek pie labības novākšanas, jo ik pa laikam uzlīst,» minēja Ozols, taču norādīja, ka lielākā nelaime esot krusa.

«Krusa gan ir lokāla parādība, taču vietām tā ir radījusi lielu kaitējumu ziemas rapšu sējumiem,» klāstīja «Latraps» pārstāvis un paskaidroja - tā kā ziemas rapši ir praktiski gatavi, krusa var iznīcināt lielāko daļu ražas.

Ozols informēja, ka Jaunpils novadā kādam lauksaimniekam krusa ir izkūlusi 100 hektārus ziemas rapša sējumu, kā arī citi lauksaimnieki no Zemgales puses ir informējuši par ražas zudumiem.

Savukārt Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka pagaidām lauksaimnieki nav sūdzējušies par lieliem negaisu radītiem kaitējumiem labības laukos. «Protams, vietām labība ir piegūlusi, taču pagaidām par lieliem zaudējumiem lauksaimnieki nav ziņojuši,» teica Grantiņa.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS apliecināja, ka Vidzemē negaisu dēļ vietām labība ir sagūlusi veldrē, kā arī laukiem pāri ir gājusi krusa. Tomēr Jansons norādīja, ka lieli zudumi lauksaimniekiem nav nodarīti. «Krusa ir bijusi, taču nekas kliedzošs nav noticis,» sacīja LLKA vadītājs.

Jau vēstīts, ka pēdējās dienās Latvijā plosās negaisi, kā arī naktī uz sestdienu daudzviet gaidāms pērkona negaiss un lietusgāzes. Arī sestdien Latgalē un Vidzemē prognozēts pērkona negaiss, kura laikā dažviet iespējama krusa un vētra.

Ziņots arī, ka lauksaimnieki šogad necer uz ļoti labu ražu, jo jūnija sākumā karstais un sausais laiks kaitēja sējumiem, bet aukstās ziemas dēļ liela daļa ziemāju sējumu iznīka, un lauksaimniekiem tos vajadzēja pārsēt.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais