Protestēs pret Slavas alejas ierīkošanu "Jaunā viļņa" finālistiem Jūrmalā

© f64

Jūrmalā pie pašvaldības ēkas ceturtdien, 21.jūlijā, notiks protesta akciju plānotās Slavas alejas ierīkošanā par godu konkursa "Jaunā viļņa" dalībniekiem.

Pēc pašvaldības mēra apliecinātā ziņu aģentūrai BNS, Slavas alejas atklāšana iecerēta tuvākajā laikā.

"Zvaigžņu laukumu varētu atklāt konkursa ["Jaunais vilnis"] pirmajās dienās," aģentūrai BNS sacīja pilsētas mērs Gatis Truksnis.

Tomēr viņa rīcībā nebija plašas informācijas par šo pasākumu.

Viņš zināja pastāstīt, ka Slavas alejā pirmās desmit zvaigznes tiks veltītas iepriekšējo gadu "Jaunā viļņa" finālistiem. Zvaigznes būšot veltītas katra gada konkursam un uz tām būs iepriekšējo konkursu finālistu vārdi, kā arī gadi, kad tie konkursā Jūrmalā piedalījušies. Slavas alejas zvaigzņu izgatavošana esot bijusi konkursa organizētāju rokās. Cik izmaksājusi zvaigžņu kaldināšana, mērs nemācēja teikt, jo to izveidi finansējot konkursa organizētāji.

Tikmēr ceturtdien, 21.jūlijā, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Jūrmalas grupa rīkos protesta akciju zvaigžņu alejas ierīkošanu. Pikets varētu pulcēt ap 20 cilvēku, aģentūrai BNS pieļāva akcijas rīkotāja Maija Gablika. Piketā būs arī partijas valdes loceklis Jānis Žugovs.

"Festivāla organizācijā varbūt varēsim nākotnē arī kaut ko mainīt, lai tas būtu arī Latvijas intereses pārstāvošs, bet zvaigznes taču ārā necels," taica Žugovs. Pēc viņa rīcībā esošās neoficiālās informācijas, ka zvaigznes esot izgatavotas Maskavā.

Piketa dalībnieki ceturtdien pie domes sagaidīs pašvaldības deputātus, lai paustu negatīvo nostāju par alejas izveidošanu, kā arī uzsvērtu nepieciešamību festivāla rīkošanā iesaistīties gan Jūrmalas pašvaldībai, gan Kultūras ministrijai - nevis kā malā stāvētājiem, bet aktīviem līdzdalībniekiem.

"Mēs arī uzskatām, ka Jūrmala daudz vairāk iegūtu, ja festivāla rīkošanā iesaistītos gan Jūrmalas pašvaldība, gan Kultūras ministrija nevis kā malā stāvētais, bet aktīvs līdzdalībnieks," viņš uzsvēra.

Festivāls arī nekalpojot tam, lai popularizētu latviešu dziedātājus. Tā desmit gadus pastāvēšanas laikā neesot noticis neviens latviešu mākslinieka vakars, norādīja tēvzemietis.

"Ar šo festivālu Jūrmala lieliski varētu pelnīt, bet pašlaik 99,9 procenti ierindas jūrmalnieku no "Jaunā viļņa" nav nekāda labuma, tas ir tikai iestāstīts," viņš uzskata.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka sākotnējās Jūrmalas pašvaldības ieceres bija Slavas alejā "Dzintara zvaigzni" auseklīša veidolā piešķirt izcilām personībām, par kurām lēmumu pieņemtu tikai sabiedrības pārstāvji – 13 pazīstami jūrmalnieki. Tā aģentūrai BNS aprīlī klāstīja Jūrmalas Tūrisma un kūrorta jautājumu komitejas deputāts Arnis Ābelīte. Tālākā nākotnē paralēli zvaigznei, ko iestrādās sienā pie Dzintaru koncertzāles, bija ieceres izgatavot arī īpašu krūšu nozīmi.

Bija paredzēts, ka kandidātus "Dzintara zvaigznei" varēs izvirzīt domes deputāti, domes komitejas un komisijas, darba grupas, Jūrmalā reģistrētās juridiskās personas un ne mazāk kā desmit jūrmalnieku. Zvaigznes bija iecerēts atklāt Jūrmalas kūrorta vasaras sezonas atklāšanas svētkos.

Nolikuma projektā par "Dzintara zvaigznes" piešķiršanu bija teikts, ka šo titulu piešķir, lai izteiktu atzinību izcilām personām, kuras uzstājušās Dzintaru koncertzālē un veicinājušas Jūrmalas pilsētas atpazīstamību valsts un pasaules mērogā.

Tāpat jau vēstīts, ka konkursa "Jaunais vilnis" organizatori un lielākā daļa dalībnieku Rīgā ar vilcienu no Maskavas ieradās pagājušajā sestdienā.

Svarīgākais