NATO iznīcinātāji aizturējuši vācu ceļotājus

© Scanpix

Lidlaukā "Ādaži" otrdienas vakarā NATO iznīcinātājlidmašīnas pavadībā nosēdinātie lidaparātu piloti ir pārbijušies un neziņā par turpmāko, aģentūrai BNS pastāstīja lidlauka pārstāve Ilze Krūkle.

Pēc viņas teiktā, šis gadījums parāda noteikumu atšķirību Latvijā un citās Eiropas valstīs. Latvija esot vienīgā valsts Eiropā, kur iepriekš jāsaskaņo lidojuma plāni.

"Tā kā visā Eiropā nav jāsaskaņo lidojuma plāni, kas ir tikai Latvijas Civilās aviācijas aģentūras noteikums, šīs lidmašīnas to nebija izdarījušas, jo to nebija zinājušas. Gaisa spēki tām sāka sekot jau Lietuvā, skatoties, kur tās novirzīsies," aģentūrai BNS notikuma gaitu atstāstīja Krūkle.

Piloti bija devušies apceļot Eiropu. Civilās "ultra-light" lidmašīnas, kurās var ietilpt divi cilvēki, atlidojušas no Vācijas, pirmā nosēšanās tām bija Polijā. Divas no tām ir reģistrētas Vācijā, bet viena Rumānijā. Kopā ar lidlauka darbiniekiem ceļotāji tagad gaida ierodamies policiju.

Ar šādu gadījumu lidlauka "Ādaži" darbinieki sastapušies pirmo reizi. NATO iznīcinātājs virs lidlauka "Ādaži" lidinājies aptuveni stundu.

"Pēc šā gadījuma varbūt varam cerēt, ka Civilās aizsardzības aģentūra pārskatīs noteikumus par ielidošanu Eiropas teritorijā, jo visā pārējā Eiropā lidojumu plānu pieteikšana ir atcelta," cerību pauda Krūkle. Sadarbības partneriem informācija par nepieciešamību saskaņot lidojuma plānus vienmēr tiek uzsvērta, lai viņi tiktu laicīgi brīdināti.

Jau ziņots, ka otrdien pēcpusdienā Latvijas gaisa telpā pamanīti neatpazīti lidaparāti, tādēļ aktivizēta viena Šauļos bāzētā NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīna "Mirage-2000".

Tai izdevies Ādažu lidlaukā nosēdināt neatpazītās mazizmēra lidmašīnas. Pašlaik NATO patruļlidmašīna jau atgriezusies Šauļos, aģentūrai BNS teica Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis Normunds Stafeckis. Noskaidrots, ka tās ir mazās lidmašīnas, kas uz militāru gaisa kontroli vairs faktiski neattiecas, viņš piebilda.

Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs aģentūrai BNS apstiprināja, ka lidotājiem ir jāiesniedz lidojuma plāns, kas esot standarta prakse, šķērsojot valstu robežas.

Svarīgākais