NATO patruļlidmašīnas Ādažu lidlaukā nosēdina trīs neatpazītas lidmašīnas [papildināta]

Latvijas gaisa telpā pamanīts patlaban neatpazīti lidaparāti, tādēļ aktivizētas Šauļos bāzētās NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīnas "Mirage-2000".

Tai izdevies Ādažu lidlaukā nosēdināt trīs neatpazītās mazizmēra lidmašīnas, bet viena vēl atrodas gaisā. Pašlaik NATO patruļlidmašīna jau atgriezusies Šauļos, aģentūrai BNS teica Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvis Normunds Stafeckis. Noskaidrots, ka tās ir mazās lidmašīnas, kas uz militāru gaisa kontroli vairs faktiski neattiecas, viņš piebilda.

NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīna no Šauļiem bija ieradusies, lai noskaidrotu un nosēdinātu nezināmās lidmašīnas.

Lidlauka "Ādaži" direktors Anatolijs Perekriostovs aģentūrai BNS pastāstīja, ka lidlaukā nolaidušās trīs mazizmēra lidmašīnas ir lidojušas no Vācijas, arī piloti esot vācieši. Viņu rīcībā neesot bijis starptautisko lidojumu plāna, taču, pēc pilotu teiktā, viņu maršruts esot bijis tieši uz Ādažu lidlauku. Šie paši piloti līdzīgu ceļu uz Latviju esot mērojuši arī pērn.

Lidmašīnas, kas nosēdušās Ādažos, ir reģistrētas Rumānijā.

Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs aģentūrai BNS pastāstīja, ka lidotājiem ir jāiesniedz lidojuma plāns, kas ir standarta prakse, šķērsojot valstu robežas.

Ņemot vērā, ka NATO iznīcinātājs pārvietojoties radīja lielu troksni, NBS aicināja cilvēkus neuztraukties, dzirdot gaisā lidaparāta radīto troksni – tā ir NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīna.

Uz Ādažu lidlauku izsaukta arī Valsts policija, kam jānoskaidro lidotāju personības, sacīja Stafeckis.

Aculiecinieki aģentūrai BNS pastāstīja, ka virs Šmerļa meža zemu lidojusi iznīcinātājlidmašīna, radot lielu troksni tuvākajā apkārtnē. Vispirms parādījusies maza izmēra lidmašīna, kas lidojusi virzienā projām no centra, un uzreiz tai perpendikulārā virzienā lidojusi arī iznīcinātājlidmašīna.

Sākumā izskatījies, ka tā lido mazajam lidaparātam tieši virsū, bet tā tomēr pavisam nelielā attālumā pārlidojusi lidmašīnai pāri, virs meža pagriezusies un aizlidojusi tai pakaļ Ķīšezera virzienā. Lidmašīnas viena otrai pārlidojušas apmēram virs Brīvības un Murjāņu ielas krustojuma. Pēc tam vēl vairākas reizes iznīcinātāji novēroti lidojam virs Šmerļa meža.

Svarīgākais