Ušakovs: Nākamgad maratonā tikai dalīšu medaļas...

© f64

Rīgas mērs Nils Ušakovs darbā uz pilnu slodzi atgriezīsies nākamnedēļ, savukārt par atgriešanos Rīgas domē jau šonedēļ viņa ārsti pagaidām vēl nezinot.

Tā Ušakovs sacīja pirmdien preses konferencē, kurā piedalījās liels skaits Latvijas žurnālistu. Rīgas mērs pēc atgriešanās Rīgā izskatījās atpūties un smaidīgs, pajokojot, ka būs spējīgs atbildēt uz žurnālistu jautājumiem.

Pašlaik Rīgas mēram ir slimības lapa un mediķi par viņa atgriešanos darbā vēl nezina, taču šonedēļ viņš darbā būšot četras līdz sešas stundas dienā. Pilna laika režīmā viņš strādāšot no nākamās nedēļas, bet atvaļinājumu varēšot paņemt vien pēc gaidāmajām vēlēšanām.

Atgriezties domes darba ierindā pēc teju divus mēnešus ilgušās ārstēšanās nebūšot grūti, jo pašlaik, vasaras sezonā, darba neesot tik daudz. Atgriežoties Rīgas domes (RD) darbā, pirmie jautājumi, pie kā jāķeras klāt, ir gan namu pārvalžu darbā, gan saistībā ar skolu un pilsētas infrastruktūras remontu un citi darbi.

Ušakovs paskaidroja, ka atgriezies darbā par apmēram divām nedēļām ātrāk, nekā iepriekš plānots, jo arī rehabilitācijas process pēc ārstēšanās iepriekš nav tik prognozējams. To izdevies pabeigt ātrāk.

Uz jautājumu, cik izmaksājusi ārstēšanās Berlīnē, Ušakovs atbildēja, ka klīnika rēķinu atsūtīs šīs nedēļas laikā, tad būs zināms, cik jāmaksā. Ja būs pārpalikums,to piešķirs konkrētu bērnu ārstniecībai ārzemju klīnikās. Savukārt to, vai par ārstēšanos ārzemēs varētu saņemt iztērēto summu no valsts budžeta, Ušakovs varēšot pateikt trešdien pēc tikšanās ar Valsts norēķinu centra vadību.

"Kad es biju Berlīnē, es aizgāju pie tiem bērniem no Rīgas, Ogres un citām pilsētām, kuri ārstējās tajā pat klīnikā. Viņi par to saņem naudu tieši no Valsts norēķinu centra. Ja man saziedota nauda, tad vai man ir jāņem nauda no valsts [līdzekļiem], kas ir ierobežoti, tas ir atklāts jautājums. Man, godīgi sakot, to nevajadzētu darīt. Bet es tikšos ar norēķinu centra vadību, tad es varēšu to precīzi pateikt," sacīja Ušakovs.

Savukārt uz jautājumu, kā vērtē runas, ka viņa ārstēšanai saziedotā nauda varētu tikt izmantota "Saskaņas centra" aktivitātēm pirms gaidāmajām vēlēšanām, Ušakovs atbildēja īsi – "muļķu ir daudz".

Viņš apliecināja, ka pēc atgriešanās Latvijā no klīnikas Berlīnē jūtas labi, ir zaudējis desmit kilogramu un viņam neviena no žaketēm vairs neder.

Ušakovs, atstāstot 22.maija notikumus, kad sabruka pārsimts metru pirms pusmaratona distances beigām, uzsvēra, ka bija pārvērtējis spēkus, piedaloties skrējienā un par katru cenu gribot pārspēt pērnā gada skrējiena laiku, un "rezultāts diemžēl ir tāds, kāds ir". Viņš noraida izskanējušo informāciju par to, ka pirms skrējiena būtu lietojis enerģijas dzērienus – no rīta pirms skrējiena viņš apēdis vienu šokolādes "Mars" batoniņu un izdzēris espreso kafiju.

"Cilvēkam skrienot dažreiz rodas pārslodze, kas ietekmē muskuļus. Sākas muskuļu deformācija, tā dēļ asinīs tiek iekšā toksīni, kas ietekmē iekšējos orgānus. Manā gadījumā tās bija aknas un nieres.. Paldies Dievam, aknu transplantācija nebija nepieciešama, bet man atstāstīja, ka divas trīs nedēļas man nefunkcionēja nieres," pastāstīja Ušakovs.

Viņš apliecināja, ka aktīvi iesaistīsies gaidāmo vēlēšanu aktivitātēs, jo ir Rīgas mērs un "Saskaņas centra" līderis.

Jau vēstīts, ka Ušakovs slimnīcā Vācijā nonāca pēc sabrukšanas "Nordea" Rīgas maratona laikā, piedaloties pusmaratona distancē. Berlīnes klīnikā politiķis tika nogādāts 24.maijā, jo pārkaršanas sindroma dēļ bija cietusi viņa iekšējo orgānu sistēma un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsti ieteica pārvest viņu turpmākai ārstēšanai uz ārzemēm, kur ārstiem ir lielāka pieredze šādu slimību ārstēšanā.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais