Liepājas pusē lietuviešus bieži pieķer kāpu aizsargjoslu noteikumu pārkāpšanā

Liepājas apkārtnes novados šovasar kāpu aizsargjoslu noteikumu pārkāpšanā pieķerti vairāki lietuvieši. Kaimiņvalsts atpūtnieki visvairāk grēko, izbraukājot kāpas vai aizliegtās vietās slejot teltis.

Nīcas novada pašvaldības policists Raivis Tapiņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka šovasar pārkāpējus visbiežāk pieķer Papes dabas parka teritorijā, īpaši nedēļas nogalēs. Lai gan Papes dabas parkā izvietots informācijas stends, kurā trīs valodās norādīti parka izmantošanas noteikumi, kaimiņvalsts iedzīvotāji, vēloties maksimāli tuvu piebraukt jūrai, iebrauc kāpās un tur atstāj transporta līdzekļus.

Par šo pārkāpumu vairāki cilvēki sodīti, daži izsprukuši sveikā ar brīdinājumu.

Savukārt Rucavas novada pašvaldības policists Jānis Pričins informēja, ka šā novada piejūras teritorijā – Nidā un Papē – lietuvieši visbiežāk pārkāpj noteikumus, slejot teltis neatļautā vietā – piejūras kāpās. Par šo pārkāpumu var uzlikt 20 latu naudas sodu.

Pārkāpējs sodu var samaksāt uzreiz vai arī viņam sastāda protokolu.

Pričins gan atzina, ka no protokola sastādīšanas kaimiņvalsts atpūtniekiem ir maz jēgas, jo lietuvieši visbiežāk aizbrauc, sodu nesamaksājuši.

Pāvilostas novada pašvaldības policists Arnis Vītoliņš teica, ka situācija ar kāpu izbraukātājiem ir ļoti slikta. Atpūtnieki kāpās iebrauc ar dažādiem transporta līdzekļiem, arī autobusiņiem, jo grēko arī tūristu grupas.

Viskritiskākā situācija ir Ziemupes dabas lieguma teritorijā. Atpūtnieki ne tikai iebrauc kāpās, bet atstāj pēc sevis arī daudz atkritumu.

"Vislielākā sāpe ir ar lietuviešiem – pārkāpējiem sastāda protokolu, taču viņi aizbrauc nesamaksājuši," sacīja Vītoliņš.

Pateicoties kāda iedzīvotāja aktīvai rīcībai, šovasar Pāvilostas novadā izdevies pieķert kādu motociklistu, kurš vizinājies kāpu teritorijā.

Pavisam šogad Pāvilostas novadā par transportlīdzekļu iebraukšanu kāpu aizsargjoslā sodīti desmit pārkāpēji.

Pārkāpējus soda arī Valsts vides dienesta Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti.

Liepājas pusē Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti šovasar sastādījuši četrus protokola paziņojumus bez vadītāja klātbūtnes, bet diviem šoferiem noformēti protokoli.

Par mehānisko transportlīdzekļu pārvietošanās, tostarp stāvēšanas vai apstāšanās, noteikumu pārkāpšanu Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā, pludmalē vai īpaši aizsargājamā dabas teritorijā uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 50 līdz 100 latiem.

Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 100 līdz 250 latiem.

Svarīgākais