Vaira Vīķe-Freiberga neatklāj apsardzes nepieciešamības iemeslus

Uz nra.lv jautājumu – kādu iemeslu dēļ eksprezidentei nepieciešama apsardze arī turpmāk – ar savas sekretāres Dainas Lasmanes starpniecību Vaira Vīķe-Freiberga atbild vien norādot, ka „argumenti par apsardzes nepieciešamību tika izklāstīti vēstulē atbildīgajām par lēmuma pieņemšanu institūcijām un amatpersonām”, konkrētus iemeslus neatklājot.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā nolēmusi atbalstīt eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas lūgumu pagarināt viņas apsardzes termiņu.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks aģentūrai BNS apstiprināja, ka Vīķe-Freiberga sākotnēji lūgusi pagarināt apsardzes termiņu. Drošības institūcijas izvērtējušas situāciju un ieteikušas to darīt.

Pabriks gan neatklāja, uz cik ilgu laiku apsardze pagarināta, piebilstot, ka laiks noteikts saskaņā ar drošības iestāžu ieteikumu. Tāpat viņš neatklāja, kādu iemeslu dēļ šāds lēmums pieņemts.

Nesen pieņemtās izmaiņas prezidenta darbības nodrošināšanas likumā paredz, ka valsts drošības iestādes informē eksprezidentu par viņa drošību un bijušajam prezidentam ir tiesības uz valsts nodrošinātu apsardzi četrus gadus pēc Valsts prezidenta amata atstāšanas.

Par apsardzes nepieciešamību pēc šiem četriem gadiem katrā atsevišķā gadījumā lemj Ministru kabinets, ņemot vērā valsts drošības iestāžu sniegto informāciju un uzklausot personu, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu.

Šovasar aprit četri gadi, kopš Vīķe-Freiberga atstāja prezidenta amatu

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.