Neiesaka Mārupītes apkārtnes iedzīvotājiem ēst dārzos izaudzētos augļus un dārzeņus

Veselības inspekcija (VI) neiesaka Mārupītes apkaimes iedzīvotājiem uzturā lietot piemājas dārzos izaudzētos dārzeņus un citas veltes, aģentūru BNS informēja inspekcijā.

"Inspekcija nerekomendē to darīt," sacīja VI pārstāve Vera Zajeca.

Ūdens pārbaužu rezultāti būšot zināmi trešdien, kad arī sekos turpmākas rekomendācijas, tostarp saistībā ar mazdārziņos izaudzēto.

Savukārt Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) uzskata, ka nav pamata bažām par dārzeņu kaitīgumu, ja dārzs nav laistīts ar piesārņoto ūdeni.

"Ja nav lietojuši piesārņoto ūdeni laistīšanai, nevajadzētu būt problēmām," teica PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavackis. Viņaprāt, problēmu nebūšot arī rudenī ar kartupeļiem, kam pašlaik ir ziedēšanas laiks.

"Ja atbildīgie dienesti pateiktu, ka piesārņojums ir izplatījies līdz 50 metru attālumā no upes un sasniedzis ūdens saturošos slāņus, tad jau būtu jārunā par ko citu," komentēja PVD pārstāvis.

Tā kā piesārņojums esot upē, virszemi tas nesasniegšot. "Upe ir zemāka par vietu, kur tiek audzēti dārzeņi, kas nozīmē, ka, iespējams, būtu jāuztraucas tiem, kam ir grodu akas un tā saucamās spices, kuras nav pietiekami dziļas," sprieda Zavackis.

"Kad būs zināms, kas par vielām noplūdušas, kāda ir piesārņojuma izplatīšanās zona, tad konkrētajās privātmājās, kas būs šajā zonā, jāpārbauda arī ūdens. Ja zinās, ko meklēt, varēs pārbaudīt arī dārzeņus, ja būs tāda nepieciešamība," norādīja eksperts

Tomēr dārzeņu pārbaude varētu būt sarežģīta, jo ķīmisko savienojumu esot tūkstošiem un šīs pārbaudes ir par maksu.

Jau ziņots, ka VI aicina Mārupītes tuvumā dzīvojošos neizmantot aku un urbumu ūdeni ne dzeršanai un uzturā, ne sadzīves vajadzībām. Noskaidrots, ka pirmie ūdens pārbaužu rezultāti būs zināmi trešdien, testēšanas pārskatus uzreiz nosūtīs arī VI speciālistiem. Tad inspekcija varēs sniegt plašākas rekomendācijas iedzīvotājiem.

Ķīmiskais piesārņojums Mārupītē ieplūda svētdien pēc ugunsgrēka uzņēmuma noliktavā.

Svarīgākais