"Latvenergo" lietā KNAB par aizdomās turētām atzinis 17 personas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tā dēvētās Latvijas energokompānijas "Latvenergo" amatpersonu lietas izmeklēšanā par aizdomām turētiem atzinis jau 17 personas. Tostarp sešas no minētajām 17 personām ir amatpersonas.

Izmeklēšanas laikā notikušas izmeklēšanas darbības 12 ārvalstīs, tostarp bijušas pratināšanas.

Jau vēstīts, ka saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB pērn 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Kriminālprocesa ietvaros 15. un 16.jūnijā tika aizturētas astoņas personas, no tām piecas strādāja valsts uzņēmumos "Latvenergo" un "Sadales tīkls".

KNAB vaino "Latvenergo" amatpersonas un privātuzņēmumu pārstāvjus vairāk nekā 1,13 miljonu eiro (794,2 tūkstošu latu) noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesa ietvaros apcietinājums tika piemērots toreizējam " Latvenergo" valdes priekšsēdētājam Kārlim Miķelsonam, uzņēmuma viceprezidentam Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam, taču vēlāk viņi pret drošības naudu no cietuma tika atbrīvoti.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un seši meitasuzņēmumi – "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvijas elektriskie tīkli", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais