Kuldīgu apmeklēs Latvijas ebreju kopienas pārstāvji

Kuldīgas agrāko sinagogu, ko patlaban pārbūvē par bibliotēku, svētdien apmeklēs 60 Latvijas ebreju kopienas pārstāvju, pavēstīja Kuldīgas pašvaldība.

Bijušajā sinagogā notiks lekcija par novada ebreju vēsturi, kā arī iecerēta atjaunotās ēkas apskate.

Latvijas ebreju kopienas pārstāvji svētdien dosies braucienā pa vairākām ebreju vietām Kurzemē – apmeklēs sinagogas, ebreju kapsētas un masu kapus.

Jau vēstīts, ka no 29.jūnija līdz 4.jūlijam Latvijā notiek pasākumi, kas veltīti Latvijas ebreju kopienas 450.gadadienai un holokausta sākuma 70.gadadienai.

Holokaustu – masveida ebreju iznīcināšanu – Otrā pasaules kara laikā veica nacisti. Precīzu datu par holokausta apmēriem un norisi nav, taču vispārpieņemts ir uzskats, ka holokaustā nogalināti apmēram seši miljoni Eiropas ebreju.

Nacistu režīma realizētā ebreju totālā iznīcināšana Otrā pasaules kara gados smagi skāra arī Latviju. Tika nogalināti vairāk nekā 70 tūkstoši Latvijas ebreju un vairāk nekā 20 tūkstoši ebreju no citām okupētajām Eiropas valstīm – Austrijas, Čehijas, Ungārijas, Lietuvas un Vācijas, kuri tika ievesti okupētajā Latvijā no 1941. līdz 1944.gadam.

4.jūlijs ir Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena – 1941.gada 4.jūlijā tika nodedzināta Rīgas ebreju sinagoga Gogoļa ielā kopā ar tajā ieslodzītajiem cilvēkiem.

Svarīgākais