Pētījums: 65% Latvijas iedzīvotāju atbalsta ideju neiet uz darbu īpaši karstās dienās

Vairāk nekā puse jeb 65% Latvijas iedzīvotāju atbalstītu priekšlikumu ar likumu noteikt atbrīvojumu no darba īpaši karstās dienās, liecina pēc " P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību" pasūtījuma veiktais pētījums.

"P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību" projektu vadītāja Lelde Sāre aģentūrai BNS pavēstīja, ka liela daļa respondentu arī norāda, ka karstā laikā cilvēki kļūst kašķīgāki un viņiem mazinās darba produktivitāte.

Saskaņā ar pētījuma datiem 65% pētījuma respondentu apliecināja atbalstu priekšlikumam ar likumu noteikt atbrīvojumu no darba dienās, kad gaisa temperatūra ārā pārsniedz, piemēram, +30 grādus, 7% aptaujāto ir neizlēmīgi un viņiem par šo jautājumu viedokļa nav, bet gandrīz trešā daļa jeb 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neatbalstītu šādu priekšlikumu.

Vienlaikus teju puse jeb 46% pētījuma dalībnieku pauda uzskatu, ka šovasar vairākkārt piedzīvotais lielais karstums ir pilnīgi normāli Latvijas vasaras apstākļi. Teju tikpat daudz jeb 43% respondentu ir pārliecināti, ka vairākkārtējie augstās temperatūras karstuma viļņi ir globālās sasilšanas sekas. Savukārt gandrīz katrs desmitais (8%) pētījuma dalībnieks uzskata, ka šovasar Latvijā novērojamās gaisa temperatūras izmaiņas gluži vienkārši apliecina to, ka pasaule iet uz galu.

Sāre piebilda - tomēr, lai arī par ko liecinātu periodiskās augstās gaisa temperatūras Latvijā, katrs trešais aptaujātais Latvijas iedzīvotājs ir pārliecināts – karstā laika ietekmē cilvēki kļūst kašķīgāki. Nedaudz vairāk nekā katrs piektais (22%) aptaujātais savukārt uzskata, ka lielajā karstumā cilvēki savu darbu veic sliktāk un/vai lēnāk, bet 16% aptaujāto - ka karstuma ietekmē cilvēki kļūst arī laiskāki. Neliela daļa respondentu gan ir pretējās domās, paužot viedokli, ka lielā karstuma ietekmē cilvēki paliek enerģiskāki (3%), laimīgāki (10%) un pat strādā produktīvāk (1%). Savukārt 8% ir pārliecināti par to, ka karstais laiks neietekmē cilvēku. Tikpat daudz aptaujāto vispār nav viedokļa par šo jautājumu.

Kad vasarā tiek piedzīvota lielā tveice, 7% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norāda – karstajā laikā nekas viņiem neliek justies labāk. Tomēr pārējie aptaujātie ir atraduši metodes, lai pārmērīgo karstumu būtu vieglāk pārdzīvot. Gandrīz katram ceturtajam karstumā liek justies labāk auksts dzēriens un saldējums (26%) vai auksta duša vai pelde vēsā ūdenī (23%). Vēl 14% respondentu augsto gaisa temperatūru palīdz pārdzīvot jaunu drēbju un apavu iegāde, bet teju katram desmitajam aptaujātajam Latvijas iedzīvotājam lielajā karstumā labāk liek justies kino apmeklējums (11%), braukšana ar kabrioletu, motociklu vai motorolleru (10%), kā arī ziņu lasīšana, ka citviet pasaulē ir vēl karstāks (9%).

Pētījuma interneta panelī ietilpst 650 Latvijas iedzīvotāju.