Latvija 2014.gadā plāno izvest karavīrus no Afganistānas

Latvija 2014.gadā plāno izvest Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrus no Afganistānas, aģentūrai BNS pavēstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība").

"2014.gadā visus izvedīsim. Ja paliks ilgāk, tā būs jau atsevišķa vienošanās [NATO vidū]," teica Pabriks.

Tomēr uz jautājumu, vai Latvijas karavīru izvešana notiks pakāpeniski vai vienlaikus, ministrs vien uzsvēra, ka tas tiks lemts kopā ar sabiedrotajiem.

Pabriks arī norādīja, ka ir jādomā, ko Latvija var dot NATO un kā palielināt aizsardzības nozares budžetu, ja "gribam prom no Afganistānas".

Arī Igaunijas aizsardzības ministrs Marts Lārs nule paziņojis, ka Igaunija savu karaspēku no Afganistānas varētu izvest 2014.gadā, kad drošības garantēšanas pilnvaras tiks nodotas vietējiem spēkiem. Pēc viņa teiktā, visi Igaunijas karavīri dosies mājās vienlaicīgi, lai nenovājinātu Igaunijas rotu un nesamazinātu tās karavīru skaitu.

Savukārt Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Lietuva, kas vada Goras provinces atjaunošanas vienību Afganistānā, vēlas nodot atbildību par šo provinci vietējām varas iestādēm ne vēlāk kā 2013.gadā.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā 22.jūnijā paziņoja par plānu jau jūlijā sākt ASV karavīru izvešanu no Afganistānas, lai beigtu ilgo, dārgi izmaksājošo karu un ASV varētu vairāk pievērsties savu ekonomikas problēmu risināšanai. No jūlija līdz gada beigām ASV no Afganistānas izvedīs 10 tūkstošus savu karavīru, bet līdz nākamās vasaras beigām tiks izvesti vēl vairāk nekā 23 tūkstoši karavīru, sacīja Obama.

ASV prezidenta piemēram sekoja vairāku citu valstu līderi, arī paziņojot par savu valstu kontingenta Afganistānā samazināšanu.

Beļģija no nākamā gada janvāra samazinās savu karavīru skaitu Afganistānā par 50% – no pašreizējiem 600 līdz 300, bet par saviem plāniem, "līdzīgi kā ASV", pakāpeniski izvest savu karaspēku no Afganistānas paziņojis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Afganistānā pašlaik atrodas apmēram 4000 Francijas karavīru.

Latvijas karavīri NATO operācijā Afganistānā piedalās kopš 2003.gada. Pašlaik Afganistānā dien vairāk nekā 180 Latvijas karavīru. Kopš Latvijas dalības ISAF misijā, pildot dienesta pienākumus Afganistānā, krituši četri Latvijas karavīri.

Svarīgākais