Negaidīti mūžībā aizgājis ASV vēstnieces Gārberes vietnieks

Negaidīti 54 gadu vecumā mūžībā aizgājis ASV vēstnieces Latvijā vietnieks Brūss Rodžerss (Bruce Rogers), aģentūru BNS informēja vēstniecībā.

To sešu gadu laikā, kurus Rodžerss pavadīja Latvijā, viņam bija nozīmīga loma, ASV valdības vārdā palīdzot Latvijai kļūt par NATO un Eiropas Savienības dalībvalsti, kā arī stiprinot ekonomisko sadarbību starp ASV un Latviju, norādīja vēstniecībā.

"Brūss ļoti mīlēja Latviju, un viņam patika strādāt ASV‒Latvijas attiecību labā. Viņa dienests Latvijā bija gandrīz beidzies, un tuvākajās dienās viņš bija plānojis doties atpakaļ uz ASV. Tā kā viņam ļoti patika dzīve Latvijā, šī šķiršanās viņu nedaudz skumdināja, tomēr viņš zināja, ka Latvija vienmēr paliks viņa sirdī," stāstījusi vēstniece Džūdita Gārbere.

No trešdiens vēstniecības jaunās ēkas daudzfunkcionālajā zālē būs atvērta piemiņas grāmata. Tā būs pieejama arī ASV vēstniecības Neatkarības dienas svinībās Mežaparka estrādē svētdien, 3.jūlijā.

Rodžerss ASV vēstniecībā Latvijā strādājis divas reizes – pirmo reizi par politisko un ekonomisko lietu padomnieku un pēdējo – par ASV vēstniecības vadītāja vietnieku. Viņš miris pagājušajā naktī.

Rodžerss bija augstākā diplomātiskā korpusa karjeras diplomāts. Viņš pievienojās ASV Valsts departamentam 1985.gadā un strādāja tādās valstīs kā Meksika, Saūda Arābija, Kuveita, Lielbritānija, Latvija, Beļģija un Afganistāna.

Savā iepriekšējā amatā – Provinces atjaunošanas un vietējās pārvaldes birojā Kabulā – viņš vadīja personālu 25 vietās visā Afganistānā. Pirms tam Rodžerss strādāja par politikas un ekonomikas padomnieka vietnieku ASV pārstāvniecībā NATO (2003–2006) un politisko un ekonomisko lietu padomnieku ASV vēstniecībā Rīgā.

1991.gadā, beidzoties pirmajam Persijas līča karam, viņš piedalījās vēstniecības darba atjaunošanā Kuveitā. Vašingtonā Rodžerss divreiz strādājis Valsts departamenta Ekonomikas un uzņēmējdarbības lietu birojā, par instruktoru Ārlietu dienesta institūtā un reģionālo lietu pārzini Pretterorisma birojā. Šajā amatā viņš vadīja divas komandas, kuras veica novērtēšanas darbus Austrumāfrikā pēc bumbu sprādzieniem ASV vēstniecībās Kenijā un Tanzānijā.

Savas karjeras laikā Rodžerss saņēma četrus Valsts departamenta apbalvojumus par izcilību un divus – par ieguldījumu. Rodžersam ir bakalaura grāds vēsturē un starptautiskajās attiecībās, kuru viņš ieguva Sanfrancisko pavalsts universitātē. 2007.gadā viņš ar izcilību ieguva maģistra grādu nacionālās drošības un stratēģijas studijās Jūras kara lietu koledžā Ņūportā, Rodailendā. Sērojot paliek viņa sieva Geila Rodžersa, atvaļināta Ārlietu dienesta darbiniece, un divi bērni.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.