Īrijas latviešus satrauc iespēja palikt bez savas avīzes

Latviešu kopienu Īrijā satraukušas ziņas, ka, iespējams, vairs neiznāks vienīgais drukātais medijs latviešu valodā Zaļajā salā – avīze Sveiks!. Bažas radušās tāpēc, ka jau tagad tikai reizi divās nedēļās iznākošais laikraksts vasarā iznākšot vēl retāk.

«Šo informāciju nenoliegšu,» par iespējamo avīzes Sveiks! izdošanas pārtraukšanu Neatkarīgajai teica avīzes izdevējs Sergejs Tarutins, kura vadībā tiek izdota arī avīze lietuviešu valodā Lietuvis un laikraksts krievu valodā Nasha Gazeta. Viņš nenoliedza, ka izdevniecība šobrīd nepiedzīvo ziedu laikus, taču pagaidām vēl izdošanas grafiks esot, taču retāks.

Avīzes Sveiks! pirmais numurs iznāca 2006. gada aprīlī, informējot Īrijā dzīvojošos tautiešus par kopienas aktivitātēm, jaunumiem Īrijā un arī aktualitātēm Latvijā. Iznākšanas regularitāte sākotnēji bija divas reizes mēnesī, paaugstinoties lasītāju interesei – reizi nedēļā, bet pēdējos gados izdevējs nolēma atkal pāriet uz režīmu viens numurs reizi divās nedēļās. Jau pēc gada pastāvēšanas avīze zaudēja savas informācijas monopolu, jo darbību sāka portāls baltic-ireland, kas apsteidza avīzi informācijas operativitātes ziņā.

«Pagaidām vēl neesmu saņēmusi oficiālu informāciju, ka Sveikam palikuši tikai divi līdz četri numuri,» Neatkarīgajai pauda baltic-ireland redaktore Laima Ozola. «Es nevaru komentēt Sveiks!, bet situāciju kopumā – ir 21. gadsimts, un neatklāšu Ameriku, pasakot, ka elektroniskie mediji izkonkurē drukātos, sevišķi, ja tie iznāk vienu reizi mēnesī kā avīze,» piebilda L. Ozola.

Interesanti, ka brīdī, kad uz jautājuma zīmes ir laikraksta iznākšana, Īrijā sevi mēģina pieteikt vēl viens projekts, kas apkopo ziņas par Īriju un Latviju – Latviešu aktivitāšu centrs, kas bāzējas Limerikā.

Latvijā

Šobrīd AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdījumā ir vairāk nekā 5000 meža autoceļu ar kopējo garumu aptuveni 13 000 km, t.sk. 8300 km LVM izbūvēti vai pārbūvēti. Par to, kā tie tiek apsaimniekoti, būvēti no jauna, un kas jāievēro ikvienam, kurš pārvietojas pa meža ceļiem, "Neatkarīgajai" stāsta LVM meža infrastruktūras ekspluatācijas un uzturēšanas vadītājs Ingus Barviķis.

Svarīgākais