Mediķiem arī Jāņu dienā izsaukumu skaits liels, no apdegumiem cietuši vairāki bērni

Mediķiem arī Jāņu dienā izsaukumu skaits bijis liels, tomēr tas samazinājies, salīdzinot ar 23.jūniju, un nav bijis arī tieši ar svinībām saistītu traumu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule aģentūru BNS informēja, ka kopumā piektdien mediķi saņēmuši 1400 izsaukumus, aptuveni 300 no tiem bijuši saistīti ar gūtām traumām, kas, salīdzinot ar ceturtdienu, ir par aptuveni 30 traumām mazāk.

Liela daļa traumu gūtas alkohola reibumā un kārtojot savstarpējās attiecības.

Daudzas telefoniskas konsultācijas bijušas saistītas arī ar ērču piesūkšanos.

Vairāki bērni applaucējušies, gūtas arī traumas saistībā ar neapdomīgu peldēšanos.

Tā Kurzemē piecus gadus vecs puisēns aplējies ar karstu ūdeni no termosa, aplaucējot kājas, tomēr gūtie apdegumi nav bijuši lieli, tādēļ cietušais palicis ārstēties mājās. Arī Rīgas reģionā ar karstu ūdeni aplējušies vairāki bērni - četrus, divus un vienu gadu vecas meitenītes. Visas nogādāts slimnīcā.

Rīgas reģionā tāpat apdegumus guvis kāds 26 gadus vecs vīrietis, kurš lecis vai gājis pāri daļēji izdzisušam ugusnkuram. Jaunietim sniegta pirmā palīdzība, taču no hospitalizācijas puisis atteicies.

Blakusstāvošajiem ugunskurā ielejot un uzliesmojot degmaisījumam, smagus apdegumus guvis arī 16 gadus vecs jaunietis Bauskā. Puisis ar 25% ķermeņa apdegumu nogādāts apdegumu centrā.

Turpretī Latgalē divi cilvēki smagus apdegumus guvuši, ejot pirtī. Tā 72 gadus vecs sirmgalvis apdegumus pirtī guvis jau ceturtdien, taču pēc palīdzības vērsies tikai piektdien. Cietušajam konstatēti otrās pakāpes apdegumi uz muguras un kājām - kopumā 25% no ķermeņa. Vīrietis nogādāts slimnīcā.

Arī otrs - 54 gadus vecs vīrietis - apdegumus guvis pirtī, apdedzinot muguru un plecus un gūstot 7-10% ķermeņa apdegumus. Cietušais nogādāts slimnīcā.

Savukārt kāds 25 gadus vecs vīrietis, sev nezināmā vietā ejot peldēties un nirstot pārāk seklā vietā, guvis smagu galvas traumu un mugurkaula kakla skriemeļu daļas lūzumu. Jaunietis nogādāts slimnīcā.

Mediķu novērojums arī liecina, ka daudzi cilvēki, svētkos izbraucot ārpus mājām un sev ierastās vides, īsti nezina, kā aprakstīt ceļu līdz tai. Tādēļ NMPD pārstāvi atkārtoti aicina iedzīvotājus vispirms noskaidrot, kur atrodas un iemācīties izskaidrot līdz šai vietai ceļu, lai nepieciešamības gadījumā mediķi vai glābēji varētu bez grūtībām cietušo atrast.

Tāpat ir aicinājums arī neaizmirst, zvanot un izsaucot mediķus, atstāt savu kontakttālruni, lai nepieciešamības gadījumā izsaucēju varētu sazvanīt.

Svarīgākais