Dietologi Līgo svētkos un Jāņos aicina galdā celt pašu marinētu gaļu, kā arī nepārspīlēt ar alkoholu.
Viens no iecienītākajiem svētku ēdieniem ir šašliks, kas veikalos nopērkams gatavās marinādēs. Nereti gatavajos iepakojumos gaļa ir trekna un ļoti sālīta, tādēļ dietoloģe Lolita Neimane iesaka marinādi gatavot pašiem, izvēloties piemērotas garšvielas.
Turpretim dietoloģe Inga Pūce aicina atcerēties, ka "latviešu nacionālo ēdienu" var papildināt arī ar dārzeņiem, kartupeļiem, kā arī augļiem, kurus var grilēt kopā ar gaļu vai ēst tāpat. Vislabāk grilēt papriku, banānus un aprikozes.
Ēdienreizes būtu vēlams ieturēt visas dienas garumā, nevis vilcināties līdz vakaram un pārēsties. Tādējādi tiek pārslogots organisms, pastāstīja Pūce.
"Jāņu svētku ēdienkarte būtībā ir veselīga, tomēr iesaku visu lietot ar mēru, īpaši alkoholu," sacīja Neimane.
Pirms gulētiešanas Pūce iesaka izdzert pusglāzi ūdens. Tas palīdzēs organismam jau laicīgi attīrīties no vakara gaitā uzņemtajām kaitīgajām vielām un vakara gaitā gūtās slodzes.
Dietoloģes aicina nekoncentrēties tikai uz ēšanu, bet gan baudīt Jāņu nakts un dabas burvību, par ko nereti piemirstam.