Aptiekās iegādājas plāksterus, pretinsektu un gremošanas līdzekļus

Iedzīvotāji pirms Līgo svētkiem Latvijas aptiekās visvairāk iegādājas plāksterus, pretinsektu un gremošanas līdzekļus.

Aptieku tīkla "Mēness aptieka" sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida aģentūrai BNS pastāstīja, ka pirms svētkiem iedzīvotāji vairāk domā par savu labsajūtu svētku laikā. "Kā liecina līdzšinējā pieredze, pirms svētkiem tiek sagādāti pretodu un pretinsektu līdzekļi," viņa teica un piebilda, ka aptiekās ir gana plašs piedāvājums ar pretodu līdzekļiem dažādās cenu grupās.

Tāpat pirms svētkiem iedzīvotāji veido krājumus ar smērēm, kas palīdzēs pēc odu kodumiem. Tiek pirkti arī dažādu izmēru plāksteri un nepieciešamais mazāku brūču apstrādei – ūdeņraža pārskābe un citi līdzekļi. "Tomēr nevar apgalvot, ka cilvēki pirms svētkiem veidotu uzkrājumus ar pirmajai palīdzībai nepieciešamajiem medikamentiem un precēm," atzina Barvida.

Pēc viņas paustā, pirms svētkiem tiek iegādāta arī kontracepcija – prezervatīvi un citi kontraceptīvi, ko aptiekā var nopirkt bez ārsta receptes.

Barvida piebilda, ka farmaceiti no savas puses iesaka un atgādina, ka pirms došanās brīvdienās ir jāiegādājas pietiekamā daudzumā zāles, kas nepieciešamas konkrētām hroniskām saslimšanām. "Noteikti ir jāsagādā pretalerģijas līdzekļi, ja cilvēkam ir kāda alerģija. Tāpat ieteicams parūpēties par saviem mājdzīvniekiem – gan iegādājot pretodu un pretinsektu līdzekļus, gan arī padomājot par viņu labsajūtu pēc svētkiem. Medikamentu iegādi pirms brīvdienām nevajag atlikt uz pēdējo brīdi, jo tādējādi var piemirst nopirkt kādu būtisku lietu," viņa uzsvēra.

Savukārt pēc svētkiem cilvēki vairāk aptiekās iegādājas gremošanas trakta darbību uzlabojošos līdzekļus, pretsāpju tabletes un līdzekļus pret paģirām, informēja "Mēness aptieku" pārstāve.

"Ģimenes aptieku" sabiedrisko attiecību pārstāve Lelde Sāre aģentūrai BNS pavēstīja, ka iedzīvotāju iepirkšanās paradumi Līgo svētku laikā no gada uz gadu nemainās un aptiekās pieprasītākās preču grupas aizvien ir pretinsektu līdzekļi, gremošanu sekmējošie preparāti, kā arī pārsienamie materiāli un plāksteri.

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī 2010.gadā visstraujāk pirms Līgo svētkiem pieauga pretinsektu, tostarp pretodu, līdzekļu pārdošanas apmēri, viņa norādīja un piebilda, ka pērn jūnijā vidēji dienā "Ģimenes aptiekas" par šiem līdzekļiem ietirgoja 560 latu, taču pēdējās darba dienās pirms Jāņiem (21. un 22.jūnijā) pretinsektu līdzekļu pārdošanas apmēri bija četras reizes lielāki nekā vidēji dienā jūnijā.

Pēc Sāres teiktā, pagājušajā gadā "Ģimenes aptiekas" savā pastāvēšanas laikā piedzīvoja lielāko pieprasījumu tieši pēc pretodu līdzekļiem. Savukārt šogad pieprasījums pēc tiem ir samazinājies par 10%. Taču, neskatoties uz to, tas ir otrais lielākais pretodu līdzekļu pārdošanas rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.

"Ģimenes aptieku" pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis atzina, ka 2010.gads bija unikāls ar nebijuši lieliem pretodu līdzekļu pārdošanas apmēriem. "Šogad odu mazāk nav, taču tirdzniecības vietas ir labi sagatavojušās un preparātus var nopirkt visur – aptiekās, pārtikas veikalos un pat būvniecības veikalos, tāpēc arī mūsu aptieku tīklā pretodu līdzekļu pārdošanas apmēri, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājušies," viņš paskaidroja, vienlaikus prognozējot, ka pēdējās dienās pirms Jāņiem pārdošanas apmēri būs līdzvērtīgi pērnā gada rādītājiem.

Otra pieprasītākā produktu grupa Līgo svētku laikā ir gremošanu sekmējošie preparāti. Piemēram, 2010.gada jūnijā šie preparāti vidēji dienā tika pārdoti par 296 latiem. Tieši pāris dienu pirms Jāņiem šo līdzekļu pieprasījums dienā pieauga par 55%, bet pēc svētkiem – par 62% dienā. Pēc "Ģimenes aptieku" aplēsēm, arī šogad vasaras saulgriežu laikā pieprasījums pēc gremošanu veicinošiem preparātiem varētu būt 2010.gada apmērā.

Trešā grupa ar lielāko pieaugumu Jāņos tradicionāli ir pārsienamie materiāli un plāksteri – pērn pirms svētkiem pieprasījums pēc plāksteriem pieauga par 10% vairāk nekā vidēji dienā, savukārt nākamajās pāris dienās pēc svētkiem – par 35%, klāstīja Sāre.

Iepriekšējo gadu pieredze un pārdošanas dati liecina, ka šogad vislielākais pieprasījums vēl tikai gaidāms pēc svētkiem, kad, svinot Jāņus, cilvēki būs guvuši sīkas mikrotraumas, piebilda "Ģimenes aptieku" pārstāve.

"Mēness aptiekas" ir viens no Latvijā lielākajiem aptieku tīkliem, kas apvieno 171 aptieku, savukārt "Ģimenes aptiekas" pašlaik Latvijā apvieno 51 aptieku un četras aptieku filiāles.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais