Rīgā notiks Apvienotais Pasaules latviešu zinātnieku kongress un Letonikas kongress

Šā gada 24.‒27.oktobrī Rīgā notiks Apvienotais Pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress "Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte", aģentūru BNS informēja Latvijas Universitātes Preses centrā.

Kongresa ietvaros notiks vairākas plenārsēdes, darbosies 45 dažādu zinātņu nozaru sekcijas, kā arī tiks aplūkots valsts pētījumu programmu ietvaros paveiktais. Kongresa sekcijas savā darbā risinās kultūras un nacionālās identitātes, valodniecības, vēstures, politikas, pedagoģijas, tehnisko zinātņu, lauksaimniecības un medicīnas jautājumus. Norisināsies arī diskusijas par zinātnes problēmām: prioritāriem zinātnes pētījumu virzieniem, jaunatnes iesaisti zinātnē, globālā un nacionālā saikni zinātnē un zinātnes popularizēšanu sabiedrībā.

Kongresa mērķi ir apkopot sasniegumus zinātnē aizvadīto 10 gadu laikā, veicināt sadarbību ar ārzemēs strādājošiem zinātniekiem, stiprināt saites ar politiķiem un sabiedrību, informējot par zinātnes sasniegumiem un problēmām. Organizatori cer, ka kongress kļūs arī par zinātnieku svētkiem.

Reģistrēšanās uz Apvienoto Pasaules latviešu zinātnieku III un Letonikas IV kongresu sāksies 15.jūlijā kongresa mājaslapā www.plzk.lv. Piedalīties aicināti visi Latvijas un latviešu izcelsmes zinātnieki, kā arī tie ārzemju zinātnieki, kuru pētījumu tēmas saistītas ar Latviju. Kā klausītāji kongresā aicināti piedalīties visi interesenti.

Pirmais Pasaules latviešu zinātnieku kongress sanāca 1991.gada 12.jūlijā Dailes teātrī. Pirmo reizi latviešu zinātniekiem bija iespēja pierādīt pasaulei, ka zinātnei nav tēvzemes, bet zinātniekam tāda ir. Pirmā kongresa galvenais panākums bija atjaunotie un jaunizveidotie kontakti starp ārzemju un pašmāju latviešu zinātniekiem. II Pasaules latviešu zinātnieku kongress ar moto "Uz zināšanām balstīta sabiedrība Latvijā" notika 2001.gada 14.‒15.augustā Rīgas Latviešu biedrības namā, Latvijas Zinātņu akadēmijā un Latvijas Universitātē, un uz to bija pulcējušies 930 pārstāvji no 13 valstīm – gan no Eiropas, gan Austrālijas, Brazīlijas, ASV, Kanādas, Krievijas un citām valstīm.

Apvienoto Pasaules latviešu zinātnieku III kongresu un Letonikas IV kongresu rīko Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Rīgas Latviešu biedrība ciešā sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Liepājas Universitāti, Daugavpils Universitāti, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu un citām Latvijas augstākajām mācību iestādēm. Sīkāka informācija par kongresu pieejama

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.