Apbalvo pirmās aknu transplantācijas komandu

Stradiņa slimnīcā pirmdien pasniegti Latvijas Zinātņu akadēmijas, "Latvijas gāzes" un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonda apbalvojumi mediķu komandai, kas veica Latvijā pirmo aknu transplantāciju, aģentūru BNS informēja slimnīcas pārstāve Ieva Lapsa

Pasākuma laikā 23 Stradiņa slimnīcas darbiniekiem, kas naktī no šā gada 13. uz 14. janvāri piedalījās Latvijā pirmajā aknu transplantācijā, tika pasniegti goda raksti un naudas balvas.

"Mēs esam patiesi gandarīti, ka Latvijā veikta pirmā aknu transplantācija. Tā ir vissarežģītākā no transplantāciju operācijām. Dažādu specialitāšu ārsti un māsas komandā izdarīja unikālu darbu," norād1ijis Stradiņa slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājs aknu transplantācijas ieviesējs Latvijā Jānis Gardovskis.

"Stradiņa slimnīca aknu transplantācijai gatavojās vairākus gadus, ieguldot līdzekļus ārstu apmācībā, kā arī iegādājoties īpašu aprīkojumu operācijas veikšanai. Esmu patiesi gandarīts, ka uzņēmēji un izglītības jomas pārstāvji ir atzinīgi novērtējuši mediķu paveikto," pateicību ārstiem paudis Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs.

Jau iepriekš par aknu transplantācijas ieviešanu un aknu transplantācijas procesa nodrošināšanu Latvijā apbalvoti Gardovskis un ķirurgs Jānis Vilmanis.

Jau vēstīts, ka Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā profesora Jāņa Gardovska vadībā janvārī tika veikta Latvijā pirmā aknu transplantācija. Lai gan pasaulē ik gadu veic apmēram 21 tūkstoti aknu transplantācijas operāciju, Latvija līdz šim bija vienīgā Eiropas Savienības valsts, kur tās nav notikušas, jo aknu pārstādīšana ir viena no vissarežģītākajām un visdārgākajām operācijām.

Aknu transplantācija ir vienīgā ārstēšanas metode pacientiem ar smagām aknu slimībām. Biežākais iemesls, kādēļ aknas atsakās darboties, ir aknu mazspēja, ciroze, kā arī ļaundabīgi aknu audzēji. Pirmo sekmīgo aknu pārstādīšanas operāciju veica 1967.gadā ASV. Kopš 1998.gada iespējama arī daļēja aknu pārstādīšana no dzīva donora.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais