Fliks: valdība gatavojas "airBaltic" daļu pārdošanai vai plāno piesaistīt citu partneri

Valdība gatavojas Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" valsts daļu pārdošanai vai arī plāno piesaistīt citu partneri, komentējot pēdējo dienu notikumus ap "airBaltic", žurnālistiem trešdien sacīja kompānijas prezidents un valdes loceklis Bertolts Fliks.

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis līdz šim izvairījies atbildēt, vai valsts gatavojas pārdot tai piederošas daļas lidsabiedrībā, uzsverot, ka par tālākās attīstības plāniem un stratēģiju būs iespējams spriest pēc audita beigām. Visu ar "airBaltic" darbību saistīto jautājumu koordinēšanai valdības līmenī izveidota arī speciāla darba grupa.

Ziņots arī, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars pagājušās nedēļas beigās nāca klajā ar paziņojumu, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, situācija "airBaltic" nav iepriecinoša un kompānija ir tuvu maksātnespējai. Pēc viņa teiktā, "airBaltic" šogad pirmajos piecos mēnešos ir strādājis ar 18 miljonu latu zaudējumiem.

Savukārt satiksmes ministrs Uldis Augulis iepriekš izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai viņam ir bažas par "airBaltic" maksātspēju, norādot, ka to parādīs audits, pēc kura plānots pārskatīt iepriekš noslēgto akcionāru līgumu. Publiski līdz šim nav atklāts "airBaltic" zaudējumu apmērs šogad, minot, ka visā Eiropā aviokompānijām ziemas mēnešos pasažieru plūsma nav tik liela kā vasarā, līdz ar to kompānijas nesezonas mēnešos strādā ar zaudējumiem, savukārt vēlāk tos spēj kompensēt vasaras mēnešu ieņēmumi.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder kompānijas prezidentam Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Svarīgākais