Par sociālo pabalstu likumiem parakstījušies tikai 52 tūkstoši

Parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētajiem sociālo pabalstu likumu grozījumiem pagaidām piedalījušies vairāk par 52 tūkstošiem iedzīvotāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Šādi dati iegūti parakstu vākšanas laikā no 18.maija līdz 14.jūnijam. Parakstīšanās ilgs vēl divas dienas ‒ līdz 16.jūnijam.

Līdz trešdienas plkst.12 dalībai parakstu vākšanā vēl var pieteikties tie vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt parakstu vākšanas vietā. Parakstu vācēji šos vēlētājus apmeklēs pēdējā parakstu vākšanas dienā, 16.jūnijā.

Par grozījumiem likumā par valsts pabalstu izmaksu saņemti 52 338 paraksti, par maternitātes un slimības apdrošināšanu ‒ 52 538, bet tautas nobalsošanas ierosinājumu par apdrošināšanu bezdarba gadījumam parakstījuši 52 216 iedzīvotāji, informē CVK.

Lai apturētie likumi tiktu nodoti izlemšanai tautas nobalsošanā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb ne mazāk kā 153 232 vēlētājiem.

Parakstu vākšanas provizoriskie rezultāti būs zināmi piektdien, 17.jūnijā. Savukārt galīgie parakstu vākšanas rezultāti CVK jāapkopo un jāapstiprina līdz 19.jūnijam.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers apturēja sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem. Prezidents likumu publicēšanu apturējis, ņemot vērā 14.aprīlī iesniegto 37 Saeimas opozīcijas partiju deputātu prasību. Opozīcijas deputāti uzskatīja, ka nav pamata izlemt par pabalstu griestu saglabāšanu arī 2013. un 2014.gadā, jo valsts finanšu situācija var mainīties.

Latvijā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piekāpsies pedagogu algu pieaugumam par 2,6%, ja būs skaidrība par tālāko algu grafika izpildi, žurnālistiem pauda arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Svarīgākais