Beidzas kukuļņemšanā apsūdzētās tiesneses Poļikarpovas lieta, un viņai jādodas uz cietumu

Augstākās tiesas (AT) Senāts ceturtdien negrozīja spriedumu, ar kuru kukuļņemšanā apsūdzētajai toreizējai Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājai Irēnai Poļikarpovai piespriesti trīs gadi cietumā.

AT Senāta lēmums nav pārsūdzams, informēja tiesa.

Tiesa noraidīja prokurora kasācijas protestu un apsūdzētās kasācijas sūdzību, līdz ar to atstāja negrozītu AT Krimināllietu tiesu palātas spriedumu.

AT Senāts lēmumā atzinis, ka apelācijas instances tiesas spriedums atbilst Kriminālprocesa likuma prasībām.

Pēc AT Senāta uzskata, apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu, nav pieļāvusi prokurora kasācijas protestā norādītos likuma pārkāpumus un protestā nav izklāstīti tādi argumenti, kas varētu būt par pamatu apelācijas instances tiesas nolēmuma atcelšanai.

AT Senāts konstatējis, ka apelācijas instances tiesas spriedumā sīki izvērtēti apsūdzētās sodu ietekmējošie apstākļi.

Augstākā tiesa tagad nosūtīs dokumentus pirmās instances tiesai, kas nodarbosies ar sprieduma izpildi. Poļikarpova līdz pat šim brīdim ir uz brīvām kājām, jo iepriekš gan pirmās, gan apelācijas instances tiesas zālēs viņa netika apcietināta.

Poļikarpova, kurai apelācijas instance piesprieda trīs gadus cietumā, pērn novembrī iesniedza kasācijas sūdzību. Kasācijas protestu iesniedza arī prokurors.

Augstākā tiesa 2010.gada oktobrī Poļikarpovai samazināja pirmās instances piespriesto cietumsodu. Pirmās instances tiesa viņai bija piespriedusi astoņus gadus cietumā. Augstākā tiesa toreiz arī nolēma, ka Poļikarpovai konfiscējami 6000 eiro un 6760 latu.

Augstākā tiesa toreiz atsevišķi izdalīja kriminālprocesu pret kukuļņemšanā apsūdzēto Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi Beatrisi Tāleri, kura jau mirusi. Tas darīts, lai process neievilktos, līdz ar to mirušās tiesneses lietu skatīs 2012.gada februārī.

2008.gada februāra sākumā Rīgas apgabaltiesa Tālerei un Poļikarpovai piesprieda astoņu gadu cietumsodus. Abas spriedumu pārsūdzēja. Tiesa arī nolēma, ka abām tiesnesēm daļēji konfiscējama manta. Savukārt kukuļdošanā apsūdzētajam juridiskā biroja līdzīpašniekam Raimondam Zunduram tiesa piemēroja triju gadu nosacītu cietumsodu ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, bet kukuļdošanā apsūdzētajai tiesu izpildītājai Raimondai Sporei piespriests piecu gadu nosacīts cietumsods ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Līdzīgus sodus visiem apsūdzētajiem bija lūdzis prokurors.

Spriedums gan pagaidām gājis secen citai šajā krimināllietā par kukuļdošanu apsūdzētajai tiesu izpildītājai Inesei Rozītei, kas brīdī, kad sākās lietas iztiesāšanas, visticamāk, Latviju pameta. Viņas apsūdzības izdalītas atsevišķā lietvedībā.

Tālerei prokurors uzrādījis apsūdzību par kukuļņemšanu, ja tā saistīta ar kukuļa izspiešanu vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli. Apsūdzība uzrādīta arī par apzināti nelikumīga sprieduma vai lēmuma gatavošanu.

Poļikarpova saukta pie kriminālatbildības par kukuļņemšanu, ja tā saistīta ar kukuļa izspiešanu vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli.

Apsūdzības par kukuļdošanu uzrādītas Rozītei, Zunduram un Sporei.

Izmeklēšanā noskaidrojies, ka Tālere materiālās vērtības un mantiskus labumus par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu kukuļdevēju interesēs pieņēmusi vairākkārt. Tālerei apsūdzība uzrādīta par četrām kukuļņemšanas epizodēm, kurās summas figurē no 100 līdz 500 latiem, bet Poļikarpovai par vienu ‒ 500 latiem.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais