Pirmdien Latvijā 24 karstuma upuri

Mediķu palīdzību svelmainajā pirmdienā meklējuši 24 karstuma upuri, aģentūra BNS uzzināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Visvairāk izsaukumu – 12 – saņemti no Rīgas reģiona, četros gadījumos cilvēki hospitalizēti. Karstuma ietekmē cietuši gan pusaudži un pieaugušie, gan arī seši bērni no deviņu mēnešu līdz 15 gadu vecumam.

Kurzemē karstuma dūriens konstatēts četriem bērniem un pusaudžiem, no kuriem trīs nogādāti slimnīcā. Latgales pusē ātro palīdzību meklējušas divas gados jaunas sievietes, viena no viņām nogādāta slimnīcā. Zemgalē karstuma dēļ slikti kļuvis trim cilvēkiem, tāds pats skaits cilvēku saukuši ātro palīdzību arī Vidzemē.

Lielākajā daļā gadījumu cilvēki bija ilgi uzturējušies saulē.

Iestājoties karstam laikam, mediķi īpaši atgādina iedzīvotājiem, ka dienas karstākajā periodā ieteicams pēc iespējas mazāk uzturēties saulē, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un īpaši saudzēt bērnu veselību.

Karstā laikā nav ieteicams sauļoties, sevišķi bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem – viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. No saules iedarbības jāaizsargājas, nēsājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles, vēlams vilkt gaišu, vieglu, elpojošu un ērtu apģērbu no dabiska materiāla, vienmēr vajadzētu līdzi ņemt arī ūdeni. Karstajā laikā ir jāpalielina uzņemtā šķidruma daudzums, taču tas nedrīkst būt alkohols vai lielu cukura daudzumu saturošs dzēriens.

Dienu ieteicams plānot tā, lai varētu izvairīties no karstuma, smagākos darbus un uzturēšanos ārpus telpām vēlams ieplānot rītos vai vakaros, kad karstums ir mazāks. Jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē vai karstās nevēdinātās telpās.

Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus un mājdzīvniekus vienus pašus mašīnā. Bērns nedrīkst pārkarst guļot – mazuļa ratiņi var pārvērsties par siltumnīcu, un bērns pārkarsis var smagi ciest vai pat iet bojā. Mājdzīvnieki jānodrošina ar pieeju svaigam ūdenim un ēnainai vietai.

Karstuma izraisītiem veselības traucējumiem visvairāk pakļauti bērni un gados veci cilvēki, kā arī cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām. Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana pa Veselības norēķinu centra ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa numuru 66016001, kas strādā no plkst.18 līdz 8, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.

Parādoties ķermeņa trīcēšanai, drebuļiem, augstai temperatūrai, sliktai dūšai ar vemšanu, apziņas traucējumiem, krampjiem vai samaņas zudumam, jāzvana ātrajai palīdzībai pa tālruni 113.

Jau vēstīts, ka pirmdien 12 meteoroloģisko novērojumu stacijās pārspēts 6.jūnija karstuma rekords, Ventspilī reģistrēts arī jauns šīs dienas Latvijas absolūtais rekords.

Pirmdien augstākā gaisa temperatūra fiksēta Ventspilī, kur termometrs stabiņš pakāpās līdz +31,1 grādam.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais