Norāda uz dīvainām juridiskām konstrukcijām Zatlera likumdošanas iniciatīvu virzīšanā

Prezidentam, kurš ir atlaidis parlamentu, iesniedzot likumdošanas iniciatīvas, veidojas dīvainas juridiskas konstrukcijas par to, vai atlaists parlaments prezidenta iniciatīvas var pieņemt.

Tā amatā nepārvēlētā Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojumus par jaunām likumdošanas iniciatīvām pirmdien komentēja Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība").

Viņa sacīja, ka tuvākajā laikā tiksies ar Zatleru, lai pārrunātu, kāda varētu būt viņa darbība un praktiskie soļi.

Viņa pauda nožēlu, ka šīs iniciatīvas nāk tik vēlu, jo galvenais ir jautājums par atbalstu tām parlamentā. Āboltiņa atkārtoti aicināja Zatleru arī aktīvi piedalīties politikā.

"Mēs Zatleru aicinām izmantot to, ka viņš pašlaik ir izdarījis emocionāli taisnīgu soli, spert arī praktisku soli – pašam nākt politikā un līdzdarboties šo jautājumu risināšanā. Mūsu aicinājums paliek spēkā, ka noteikti viņu sagaidām," uzsvēra Āboltiņa.

Jau ziņots, ka Zatlers pirmdien pēc pirmās darba tikšanās ar jaunievēlēto prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem pastāstīja, ka vēl līdz prezidenta pilnvaru beigām paredzējis iesniegt izskatīšanai Saeimā izmaiņas likumos, lai samazinātu naudas ietekmi uz vēlēšanu procesu un politiskajiem procesiem un kriminālatbildību par būtiskiem partiju finansēšanas pārkāpumiem. Bērziņš prezidenta rosinātajām iniciatīvām solījis atbalstu.

Tāpat sagatavošanā esošie ierosinājumi paredz ierobežot partiju reklāmas 30 dienu pirms vēlēšanām, kā arī izmaiņas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumā par profesionālajiem kritērijiem, izraugoties kandidātu

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais