Trīs Saeimas frakcijas nevienojas par kopīgu nostāju Valsts prezidenta vēlēšanās

Par kopīgu nostāju ceturtdien gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās, kurās ir divi kandidāti – esošais Valsts prezidents Valdis Zatlers un eksbaņķieris Andris Bērziņš –, nav vienojušās trīs Saeimas frakcijas, noskaidrojies dienu pirms vēlēšanām.

Par brīvo balsojumu paziņoja ZZS, kurai ir 22 deputāti, "Saskaņas centrs" (SC) ar 29 mandātiem parlamentā un apvienība "Par labu Latviju" (PLL), kuras astoņiem deputātiem arī būs brīvais balsojums.

Savukārt neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis paziņojis, ka nebalsos ne par vienu no izvirzītajiem kandidātiem.

Savu iepriekš pausto nostāju nav mainījusi apvienība "Vienotība", kurā visi 33 apliecinājuši atbalstu Zatleram, un septiņi Nacionālās apvienības deputāti. Tādējādi ceturtdien Saeimas balsojumā Zatleram jābūt nodrošinātām 40 balsīm.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis trešdien neatbildēja uz jautājumu, kā viņa vadītajā frakcijā sadalīsies balsis. Savukārt ZZS pārstāve Iveta Grigule aģentūrai BNS sacīja, ka Bērziņam būs stabils 20 deputātu atbalsts un tikai divi balsos par Zatleru pirmajā kārtā. Pats Brigmanis nelauzīs solījumu un balsošot par Zatleru.

Pie vienota frakcijas lēmuma trešdien nenonāca SC 29 deputāti. Atklātajā sēdē deputāti pauda atbalstu gan Zatlera pārvēlēšanai amatā, gan Bērziņam. Savukārt vēl daļa nevēlējās atklāt savus plānus, jo neesot izšķīrušies.

Pēc Zatlera sestdienas uzrunas tautai, kurā viņš paziņoja par lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, iepriekš pausto atbalstu Zatleram publiski atsaukuši četri PLL deputāti – apvienībā ietilpstošie TP deputāti Andris Šķēle, Edgars Zalāns un Māris Kučinskis, kā arī LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Pārējiem būs brīvais balsojums.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta vēlēšanās pieci ZZS Saeimas frakcijas deputāti izvirzīja Bērziņu, savukārt Zatleru – 33 "Vienotības" deputāti, kā arī PLL Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns.

Prezidenta ievēlēšanai nepieciešama 51 balss.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.