Pagaidām Latvijā cilvēki vēl nav guvuši saules apdegumus

Ultravioletais (UV) radiācijas indekss Latvijā sasniedzis augsto sesto līmeni un tas nozīmē, ka ir nepieciešama aizsardzība pret saules stariem, lai gan saules apdegumi pēdējās dienās nav gūti.

„Tas skaidrojams ar to, ka siltums nav bijis tik liels. Šodien ir liels karstums, tāpēc vakarpusē varētu būt kādas ziņas par negadījumiem,” saka Katastrofu Medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics.

Latvijas vides, Ģeoloģijas un meteoroloģijas dienesta vecākā speciāliste Lita Lizuma skaidro, ka augsto līmeni ietekmē saules staru leņķis un ozona daudzums, jo ozons absorbē daļu UV radiācijas. Atkarībā no ozona slāņa izmaiņām gada un diennakts laikā, mainās arī UV radiācijas daudzums, arī skaidrais laiks. Liels ietekmes faktors ir vasaras tuvošanās un saules intensitātes palielināšanās. UV radiācija ir lielāka, ja debesis ir pilnīgi skaidras, bez mākoņiem. Tomēr pat tad, ja debesis klāj mākoņi, UV radiācija var būt ievērojama.

„Pēdējos gados aktīvi sekojot līdz UV radiācijas līmeņiem, Latvijā maksimālais ir bijis septītais, kas vērtējams kā augsts,” saka L. Lizuma.

Aptaujājot iedzīvotājus, nra.lv secina, ka cilvēkiem ir priekšstats par to, kas ir ultravioletais starojums, kāda ir tā ietekme uz veselību. „Ultravioletais starojums laikam ir kaitīgais, manuprāt, ir sastopams it visā uz Zemes, tikai atšķirīgā daudzumā. Veselību tas noteikti ietekmē slikti, jo noārda imūnsistēmu,” saka Ilze (22). „Negatīvi ietekmē cilvēka veselību, rada veselības bojājumus,” domā Elīna(17). Kestutis, (33) uzskata, ka „tas ir ļoti neveselīgi un var veicināt ādas vēzi. Daudz uzturoties atklātā saulē, āda ātrāk noveco.”

Ultravioletais starojums (UV) ir Saules starojuma daļa, kā arī starojums no citiem mākslīgi radītiem izstarojuma avotiem. Saule ir galvenais enerģijas avots uz Zemes un ikviens no mums pakļauts tās iedarbībai. Saule dod gaismu, siltumu un arī ultravioleto radiāciju.

Nelielos daudzumos UV radiācija ir nepieciešama un dod labumu cilvēkiem. Tā ir nepieciešams faktors, lai organismā veidotos D vitamīns. UV radiāciju izmanto arī slimību ārstēšanā: ekzēmas, rahīts, ādas slimības. Tomēr pārlieku liels UV radiācijas daudzums var būt kaitīgs cilvēka veselībai. Ilgstoša uzturēšanās saulē un liels UV radiācijas daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt ādu, acis un imūnsistēmu. Katru gadu pasaulē tiek reģistrēti 2-3 miljoni ādas vēža saslimšanas gadījumu.

Globālais ultravioletas radiācijas indekss (UVI) raksturo Saules ultravioletās radiācijas līmeni uz Zemes virsmas. Indeksa lielums tiek noteikts no 0 (zemākais rādītājs) līdz 11+ (augstākais rādītājs). Jo lielāks ir ultravioletās radiācijas indekss, jo lielāku ietekmi tas var atstāt uz ādu un acīm.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais