Valdība lems par ģimenes ārstu kvalitātes kritērijiem

Valdība otrdien lems par Veselības ministrijas (VM) izstrādātās ģimenes ārstu darbības kvalitātes brīvprātīgā novērtējuma sistēmas iekļaušanu Ministru kabineta (MK) noteikumos, liecina valdības sēdes darba kārtība.

VM darba grupas izstrādātie papildu novērtēšanas kritēriji, kurus paredzēts iekļaut MK noteikumos "Veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtība", izstrādāti, lai stimulētu ģimenes ārstus optimizēt savu darbu, nodrošinot pakalpojumu plašāku pieejamību un pakalpojumu kvalitātes uzlabošanos.

“Ģimenes ārstu sniegto pakalpojumu pieejamība ir svarīgs priekšnoteikums, lai pacienti būtu apmierināti ar veselības aprūpi kopumā. Tādēļ jāattīsta un jāveicina primārās veselības aprūpes sistēma, efektivizējot finanšu līdzekļu izlietojumu, lai mazāk pacientu nonāktu no finanšu līdzekļu izlietojuma viedokļa dārgākā slimnīcu sektorā,” kritēriju ievešanas nepieciešamību pamato VM.

Brīvprātīgā novērtējuma sistēmā iekļautie 23 rādītāji saistīti ar ģimenes ārsta pieejamības nodrošināšanu, minimālo ārstniecības personu nodrošinājumu ģimenes ārsta praksē, ģimenes ārsta māsas darbavietas nodrošinājumu, ģimenes ārsta pieņemšanas nodrošināšanu, ārsta palīga vai māsas pacientu pieņemšanas nodrošināšanu, ģimenes ārsta prakses aprīkojuma nodrošinājumu, ģimenes ārsta prakses māsas un ārsta palīga izglītības nodrošināšanu, no jauna reģistrēta pacienta veselības stāvokļa novērtējumu, organizētā vēža skrīninga datu uzraudzību, profilaktiskajām apskatēm, profilakses darbu smēķēšanas atmešanai, cukura diabēta pacientu aprūpi, pacientu ar koronāru sirds slimību un arteriālo hipertensiju veselības aprūpi un pacientu ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību veselības uzraudzību.

Tāpat kritērijos tiks pievērsta uzmanība ātrās palīdzības izsaukumiem, ģimenes ārsta pacientu konsultācijām pie sekundārās veselības aprūpes speciālistiem, ģimenes ārsta pacientu hospitalizāciju skaitam, ģimenes ārsta veikto papildu manipulāciju un papildu pakalpojumu apmēram, recepšu izrakstīšanas dinamikai references zālēm un medicīniskām ierīcēm, zāļu recepšu saņemšanai ģimenes ārsta praksē, ģimenes ārsta papildu pieņemšanas nodrošināšanai un pašvaldības informācijai par ģimenes ārsta praksi. Katram kritērijam tiks piešķirts novērtējums punktos.

Lai pievienotos darbības kvalitātes novērtējumam, ārstam būs jāslēdz līgums ar Veselības norēķinu centru (VNC), kā arī jāiesniedz informācija par prakses stāvokli uz pieteikšanās brīdi un informācija par prakses darba laiku un pieņemšanas laikiem pašdeklarācijas formā.

Samaksa ārstam par izpildītajiem kvalitātes kritērijiem paredzēta, ja tiks izpildīti obligāti izpildāmie kvalitātes rādītāji un ja vienlaicīgi kopējais iegūtais punktu skaits nav mazāks par 70% no maksimāli pieejamās punktu summas gadā.

Lai pievienotos kvalitātes brīvprātīgā novērtējuma sistēmai, ģimenes ārsta praksē reģistrēto pacientu skaits nedrīkst būt mazāks kā 1200 pacientu, bet pediatriskā praksē reģistrēto – ne mazāks kā 400 pacientu. Pašlaik izvirzītajiem nosacījumiem, pēc VNC datiem, atbilst 1076 ģimenes ārstu prakses un 41 pediatriskā prakse.

Tāpat tiek paredzēts veikt grozījumus, kas attiecas uz ģimenes ārsta ienākumiem, jo kvalitātes brīvprātīgā novērtējuma sistēmas nosacījumu izpildes gadījumā ģimenes ārstam tiek paredzēta papildu samaksa.

Ņemot vērā, ka brīvprātīgā kvalitātes sistēma stājas spēkā 1.jūlijā, plānoti pārejas noteikumi, paredzot atsevišķus termiņus attiecībā uz pieteikšanos, izpildes vērtējumu, maksimāli iegūstamo punktu skaitu, informācijas publiskošanu centra mājaslapā un citiem aspektiem.

Tāpat noteikumos paredzēts, ka atsevišķi kvalitātes rādītāji stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī, jo šo rādītāju vērtēšanai jāuzkrāj noteikti dati par ģimenes ārsta darbu, ņemot vērā, ka rādītājs tiek mērīts vienu reizi trijos vai piecos gados (profilaktiskās apskates).

Svarīgākais