Urbanovičs: pēc sestdienas plkst. 21 Latvijā ir jauns politiskais cikls

"Saskaņas centrs" pagaidām atturas vērtēt Valda Zatlera lēmumu par Saeimas atlaišanu.

SC līderis Jānis Urbanovičs aģentūrai BNS sacīja, ka Zatlera lēmumu nevērtēs. "Es noklausījos Zatlera lēmumu, un tagad ir jārunā ar juristiem un kolēģiem," teica Urbanovičs un piebilda, ka Zatlera lēmuma izvērtējumu frakcija varētu sniegt pirmdien vai otrdien.

SC vadītājs arī norādīja, ka šobrīd valstī ir aizsācies jauns politiskais cikls, kas būs savādāks, "kā šodien līdz deviņiem".

Savukārt referenduma iznākumu Urbanovičs nevēlējās prognozēt. "Es nenodarbojos ar prognozēm," viņš norādīja.

Tai pat laikā lūgts vērtēt savu personisko attieksmi pret prezidenta paziņojumu, Urbanovičs norādīja, ka šāds prezidenta lēmums viņam bija gan pārsteigums, gan gaidāms notikumu pavērsiens.

"Tas bija sagaidāms jau kopš sāka strādāt šī valdība, kuras darba stils drīzāk atgādināja darbības imitāciju. Savukārt pārsteigums bija saistībā ar to, ka prezidents šādu lēmumu pieņēma burtiski pēdējās savu pilnvaru stundās," viņš teica, vienlaikus uzsverot, ka šāds Zatlera solis neapšaubāmi vērtējams kā ļoti drosmīgs.

Urbanovičs norādīja, ka tādējādi Zatlers ir tikpat kā pārvilcis svītru savai atkārtotai ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā. "Viņš šobrīd ir pilnībā izjaucis to politisko kāršu namiņu, kāds bija līdz šim. Tādējādi tagad ļoti daudzi deputāti būs atriebīgi, turklāt tas būs Saeimas vairākums, jo pēc būtības prezidents ir izteicis neuzticību Saeimas vairākumam. Tādējādi prezidents uzskata, ka lielākā šī Saeimas sasaukuma deputātu daļa ir slikta.

Vaicāts, kādi pavērsieni turpmāk varētu būt prezidenta izvēles gaitā Urbanovičs sacīja, ka to šobrīd nevar pateikt. "Jāskatās, kas notiks tālāk un jārunājas ar ļaudīm. Šī nu ir tā reize, kad bez konsultācijām neieiztikt, tādējādi es neņemos spriest, kas notiks tālāk," viņš teica.