"Reportieri bez robežām" sašutuši par KNAB rīkoto kratīšanu "Neatkarīgās" redakcijā

Starptautiskā nevalstiskā organizācija "Reporters sans frontieres" (" Reportieri bez robežām", RSF) paudusi sašutumu par Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sarīkoto kratīšanu laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) redakcijā un tās izdevniecības "Mediju Nams" birojā, konfiscējot datoru informāciju, tostarp elektronisko pastu, kā arī KNAB atteikumu fotografēt šīs darbības.

Tas bija "nopietns uzbrukums informācijas avotu un datu privātumam", uzskata, "Reportieri bez robežām", aicinot Latvijas varas iestādes nekavējoties paskaidrot savu rīcību, kā arī informēt izdevniecību par apsūdzībām, uz kuru pamata veiktas kratīšanas. No datoriem iegūtā informācija ir jāatdod atpakaļ neskarta, norāda "Reportieri bez robežām", brīdinot, ka turpmākas pret citiem masu medijiem vērstas operācijas būtu nepieļaujamas.

Jau ziņots, ka KNAB trešdien un ceturtdien veica kratīšanu vairākos uzņēmumos un valsts iestādēs. Kratīšana veikta Ventspils un Rīgas domēs, brīvostas pārvaldē, Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei piederošajā īpašumā Puzē, laikrakstā "Diena", "Mediju namā" un citviet. Kratīšanu sankcionējusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesa.

"Šīs kratīšanas un pārkāpumi ir absolūti nepamatoti," uzskata "Reportieri bez robežām". "Tiesneša argumentācija bija smieklīga un nesaprotama. No tās izriet, ka šādas kratīšanas būtu jāveic visos Latvijas izdevumos (tostarp arī ārzemju). Datoru cieto disku un laikraksta elektroniskā pasta informācijas nokopēšana ir absolūti neproporcionāls pasākums. "Notikušais atgādina bijušā padomju režīma drūmākās dienas. Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts un tāpēc tai jārespektē preses brīvība. Kratīšanas masu mediju birojos pieļaujamas tikai ārkārtas gadījumos un ar ļoti striktiem nosacījumiem, bet esošā situācija šādu kaunpilnu rīcību nepavisam neattaisno," teikts organizācijas paziņojumā.

"Reportieri bez robežām" arī uzskata, ka "Neatkarīgā" kļuvusi par grēkāzi, jo bieži kritizējusi KNAB par tā darbības neefektivitāti.

Izdevniecības "Mediju Nams" līdzīpašnieks Uldis Dreiblats nevalstiskajai organizācijai "Reportieri bez robežām" sacījis, ka dienu pirms kratīšanas "Neatkarīgās" redakcijā, laikraksts vēstījis par KNAB izvērstajām plašajām operatīvajām darbībām, taču viņš nevarējis iedomāties, ka KNAB vērsīsies arī pret pašu laikrakstu.

Svarīgākais