LM izstrādājusi rīcības plānu ģimenes politikas sekmēšanai

Lai sekmētu atbalsta sniegšanu ģimenēm un veicinātu ģimeni atbalstošas vides attīstību, Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi rīcības plānu Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu 2011.–2017.gadam īstenošanai, aģentūru BNS informēja LM pārstāve Liene Užule.

Plāns paredz konkrētus pasākumus, kurus valsts plāno īstenot līdz 2014.gadam, īpašu uzsvaru liekot uz materiālā atbalsta palielināšanu ekonomiski aktīvām ģimenēm. Piemēram, ar nākamo gadu plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošu nepilngadīgu personu vismaz līdz 50% no minimālās mēneša darba algas.

Rīcības plānā noteikti pasākumi pirmsskolas izglītības pieejamības veicināšanai. Piemēram, no 2012.gada plānots pirmsskolas iestādēm ieviest principu "nauda seko skolēnam", kā arī noteikt, ka pašvaldībām jānodrošina alternatīvas iespējas bērna pieskatīšanai, piemēram, aukļu dienesti, pakalpojuma pirkšana no privātajiem bērnudārziem un citi pasākumi.

Vienlaikus tuvākajos gados paredzēts īstenot daudz pasākumu reproduktīvās veselības risku samazināšanai. Piemēram, no nākamā gada plānots nodrošināt īpaši sagatavotu speciālistu konsultācijas sievietēm, kuras nolēmušas veikt abortu. Domāts ieviest pasākumu kompleksu sievietēm (atbalsta grupas, atbalsta personas u.c.), kuras ir saskārušās ar negatīvu grūtniecības un dzemdību pieredzi vai pāragru bērna zaudējumu.

Rīcības plānā iekļauti arī līdz šim valsts mērogā neīstenotu rehabilitācijas programmu izstrāde tieši varmākām – cilvēkiem, kuri bijuši vardarbīgi. Tādējādi profesionāli strādājot ar varmāku, tiktu samazināta vardarbība ģimenē un sabiedrībā.

Dokumentā noteikti arī daudzi citi tuvākajos gados īstenojami pasākumi, kas paredz ģimenes un darba dzīves saskaņošanu, laulības institūta stiprināšanu, mājokļu politikas sekmēšanu, ārpusģimenes aprūpes un adopcijas veicināšanu, atbalstu ekonomiski aktīvajām ģimenēm, infrastruktūras pilnveidošanu, atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti un vardarbībā cietušām personām un citus pasākumus.

Pasākumu plāns izstrādāts sadarbībā ar nozaru ministrijām, valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī nevalstiskajām organizācijām.

Rīcības plānu pamatnostādņu "Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.–2017.gadam" īstenošanai 2011.–2013.gadam ceturtdien izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar citām institūcijām un jāpieņem valdībā.

LM atgādina, ka Ģimenes valsts pamatnostādņu 2011.–2017.gadam saturs veidots, ņemot vērā tā saucamo ģimenes dzīves cikla pieeju jeb atsevišķiem ģimenes dzīves posmiem, proti, laulību un ģimenes nodibināšanu, ģimenes plānošanu, bērna piedzimšanu, bērna audzināšanu, aprūpi un, visbeidzot, brieduma sasniegšanu – patstāvīgas dzīves sākumu.

Vienlaikus gan norādīts, ka ne vienmēr ģimenes dzīves cikls dažādu faktoru vai lēmumu dēļ norit šādi. Tādēļ pamatnostādnēs iekļauti tādi pamatuzdevumi, kas paveicami, lai sniegtu atbalstu ģimenes saglabāšanā un samazinātu vardarbību ģimenē.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.