Eksperts: Saeimas balsojums par kratīšanu Šlesera dzīvesvietās iezīmē valdošās koalīcijas sairumu

Ceturtdienas balsojums Saeimā, neļaujot tiesībsargājošajām iestādēm veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera ("Par labu Latviju") dzīvesvietās, parāda valdošās koalīcijas sairuma sākumu, uzskata "Latvijas faktu" direktors Aigars Freimanis.

Viņaprāt, parlamentārieši nebalsoja par jautājuma būtību, bet vadījās pēc politiskām interesēm.

"Lai gan "Saskaņas centra" deputāti atturējās, tas nepārprotami bija mēģinājums pielikt punktu valdošajai koalīcijai vai parādīt valdošās koalīcijas nespēju vienoties vienā konkrētā jautājumā par deputātu no opozīcijas," aģentūrai BNS pastāstīja Freimanis.

Viņš sacīja, ka KNAB aktivitātes ir grūti analizējamas informācijas trūkuma dēļ un par to varēs spriest tikai tad, kad būs izmeklēšanas rezultāti. Šajā jautājumā neesot iedziļinājušies arī deputāti.

"Tas bija jautājums, kas bija likts virsrakstā [kratīšana Šlesera dzīvesvietās], bet balsošanas motivācijā daudziem deputātiem tas nebija svarīgākais. Ja skatāmies no viedokļa, ka Saeimai bija svarīgi saglabāt savu seju, paust skaidru viedokli un sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm, par KNAB aktivitātēm tiešām informācijas ir par maz," klāstīja Freimanis.

Viņš neprognozēja viļņošanos sabiedrībā pēc šāda balsojuma un teica, ka tie 37 parlamentārieši, kas balsojumā atturējās, visticamāk, uzskata, ka neko nav zaudējuši vēlētāju vērtējumā.

"Asu sabiedrības reakciju neprognozēja, jo sabiedrība mums ir trenēta uz dažādiem dīvainiem lēmumiem tā iemesla dēļ, ka sabiedrība pieņem, ka tā tas tur [politikā] notiek. Saeimas deputātu rīcība atbilst lielas sabiedrības daļas priekšstatiem pat to, kā Saeima mēdz rīkoties," paskaidroja Freimanis.

Nākamajā nedēļā gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas būšot kā katalizators, kas var novest koalīciju līdz loģiskam galam. "Pretrunas ir acīmredzamas, kas ir paralizējošas koalīcijai, pirmām kārtām "Vienotībai"," norādīja eksperts.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē neatbalstīja KNAB lūgumu veikt kratīšanu Saeimas deputāta Šlesera dzīvesvietās. KNAB lūdza veikt kratīšanu Šlesera faktiskajā dzīvesvietā Jūrmalā un deklarētajā dzīvesvietā Rīgā. Par kratīšanas veikšanu balsoja 35 deputāti, pret bija septiņi, bet atturējās 37.

KNAB Saeimai adresētajā pamatojumā minēts, ka no kriminālprocesā iegūtajām sarunām izriet, ka Šlesera pretlikumīgo rīcību apzinās un viņa darbības atbalsta gan Viesturs Koziols, gan Rīgas Tirdzniecības ostas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Kļaviņš, gan Koziola uzticības persona un juriste Baiba Krieviņa-Sutore.

Svarīgākais