Zatlers un Bērziņš atbalsta tautas vēlētu prezidentu

Abi prezidenta amata kandidāti - Valdis Zatlers un Andris Bērziņš - atbalsta tautas tiesības tiešās vēlēšanās ievēlēt Valsts prezidentu.

Abi kandidāti to atzina trešdienas vakara raidījumā "Kas notiek Latvijā?".

Saeimas deputāts eksbaņķieris Bērziņš atzina, ka atbalsta tautas vēlētu prezidentu, taču attiecībā uz prezidenta funkcijām - ja maina funkcijas vienam, tad tās maina arī pārējiem diviem varas atzariem - Saeimai un valdībai. "Tas nozīmē, ka Satversme ir jāmaina pilnībā," viņš piebilda.

Viņaprāt, Satversme būs jāgroza saistībā ar fiskālās disciplīnas jautājumu un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas kā neatkarīgas iestādes noteikšanu. "Tad, acīmredzot, mums Satversme ir jāpārraksta kopumā," atzina Bērziņš.

"Vienkāršākais veids tautas vēlētam prezidentam būtu, ka šim prezidenta kandidātam būtu jānāk vismaz no tā vidus, kas ir piedalījies Saeimas vēlēšanās - ievēlēts vai neievēlēts, šo procesu viņš [kandidāts] ir izgājis un saņēmis kādas daļas tautas atbalstu," pauda Bērziņš. "Par tautas ievēlētu [prezidentu] man nav nekas pret."

Savukārt Zatlers uzsvēra, ka "neesam vienreiz apmierināti, neesam otrreiz apmierināti, neesam tagad trešo reizi apmierināti, tātad problēma - kaut kas ir jāmaina".

"Prezidenta ievēlēšanas process ir tāds, kas neapmierina sabiedrību. Visradikālāk - dot sabiedrībai pašai tiesības tiešās vēlēšanās sacensībā ievēlēt to, ko viņi uzskata par labāko prezidentu. Tas nenozīmē, ka tas ir jāsaista ar prezidenta pilnvaru paplašināšanu, tas ir tikai veids, kādā ievēlēt prezidentu, lai sabiedrība būtu apmierināta," klāstīja prezidents.

Zatlers uzskata, ka viņa iesniegtajos priekšlikumos Saeimā nav paredzēta plaša prezidenta pilnvaru paplašināšana. Arī Bērziņš uzskata, ka prezidenta iesniegtie priekšlikumi ir realizējami un "varbūt vēl var kaut ko pielikt klāt".

Kandidātiem gan bija atšķirīgs viedoklis, vai prezidents var iejaukties likumu sagatavošanas procesā.

Zatlers norādīja, ka likumdevējs ir Saeima un neviens nevar iejaukties likumdošanas procesā. Prezidentam ir iespēja nodot otrreizējai caurlūkošanai, un, kamēr Saeima nav nobalsojusi, prezidents nevar iejaukties.

Bērziņš tam nepiekrita, jo lielākā daļa likumprojektu tiek sagatavoti valdībā. "Tur būtu [prezidentam] loģiski izteikt savu viedokli. Viedokļa izteikšana būtu nepieļaujama tiesai, bet likumu sagatavošanas procesā tas būtu loģiski," atzina Bērziņš.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.